RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Single blir presset ut av boligmarkedet

De single sliter i det brennhete boligmarkedet.
De single sliter i det brennhete boligmarkedet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
1 av 4 single kjemper en tøff kamp i et brennhett boligmarked. Ofte blir de single presset ut.

OSLO: Én av fire norske single eier ikke egen bolig. Av disse er 60 prosent menn og 40 prosent kvinner. Hovedandelen av dem som ikke eier egen bolig er i aldersgruppen 35 til 55 år, ifølge en undersøkelse gjennomført av Match.com.

Les også: Frykter boligmangel i Oslo

- Undersøkelsen viser at mange single blir stående på sidelinjen når boligmarkedet er så tøft som nå. Mange single bor i by, og der er ofte presset på boligmarkedet ekstra stort, sier kommunikasjonsansvarlig Leyla Ofwerstrom i Match.com.

Tøffere

Så mange som 20 prosent sier at de mangler egenkapital til å kjøpe egen bolig. 15 prosent oppgir at prisene er for høye til at de har råd til å gå inn i boligmarkedet, mens nesten like mange velger å leie for å spare penger til å kjøpe egen bolig senere.

Les også: - Bygg så mange etasjer som mulig

Én av fem sier at de venter til de har funnet en samboer før de entrer boligmarkedet.

- For mange som kjøper bolig alene er det ofte avgjørende å ha ressurssterke foreldre som kan bidra til kravet om egenkapital. Det vil bli enda tøffere for single som vil inn i boligmarkedet hvis Finanstilsynets forslag til innstramming av boliglånsreglene, gjennom økt krav til egenkapital og betaling av avdrag, går gjennom, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Les også: - Hvorfor er ikke boligpolitikk prioritert i Oslo?

På egne bein

I undersøkelsen oppgis det at hele 75 prosent menn og 25 prosent kvinner vil vente med å kjøpe til de har funnet seg en samboer. 

Les også: Slik skal Oslo bygge 140.000 boliger

- Selv om det kan være både tøft og skremmende å kjøpe bolig alene, føles det for de fleste veldig godt å stå på egne bein og ikke være avhengig av andre, sier Ofwerstrom.

Selv om de fleste i undersøkelsen bor i by, har hele én av tre drømmer om hus og hage. 15 prosent oppgir småbruk på landet som den ultimate boligdrømmen, mens bare én av fem drømmer om leilighet i byen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere