*Nettavisen* Nyheter.

Single blir presset ut av boligmarkedet

De single sliter i det brennhete boligmarkedet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

1 av 4 single kjemper en tøff kamp i et brennhett boligmarked. Ofte blir de single presset ut.

17.04.15 08:28

OSLO: Én av fire norske single eier ikke egen bolig. Av disse er 60 prosent menn og 40 prosent kvinner. Hovedandelen av dem som ikke eier egen bolig er i aldersgruppen 35 til 55 år, ifølge en undersøkelse gjennomført av Match.com.

Les også: Frykter boligmangel i Oslo

- Undersøkelsen viser at mange single blir stående på sidelinjen når boligmarkedet er så tøft som nå. Mange single bor i by, og der er ofte presset på boligmarkedet ekstra stort, sier kommunikasjonsansvarlig Leyla Ofwerstrom i Match.com.

Tøffere

Så mange som 20 prosent sier at de mangler egenkapital til å kjøpe egen bolig. 15 prosent oppgir at prisene er for høye til at de har råd til å gå inn i boligmarkedet, mens nesten like mange velger å leie for å spare penger til å kjøpe egen bolig senere.

Les også: - Bygg så mange etasjer som mulig

Én av fem sier at de venter til de har funnet en samboer før de entrer boligmarkedet.

- For mange som kjøper bolig alene er det ofte avgjørende å ha ressurssterke foreldre som kan bidra til kravet om egenkapital. Det vil bli enda tøffere for single som vil inn i boligmarkedet hvis Finanstilsynets forslag til innstramming av boliglånsreglene, gjennom økt krav til egenkapital og betaling av avdrag, går gjennom, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Les også: - Hvorfor er ikke boligpolitikk prioritert i Oslo?

På egne bein

I undersøkelsen oppgis det at hele 75 prosent menn og 25 prosent kvinner vil vente med å kjøpe til de har funnet seg en samboer.

Les også: Slik skal Oslo bygge 140.000 boliger

- Selv om det kan være både tøft og skremmende å kjøpe bolig alene, føles det for de fleste veldig godt å stå på egne bein og ikke være avhengig av andre, sier Ofwerstrom.

Selv om de fleste i undersøkelsen bor i by, har hele én av tre drømmer om hus og hage. 15 prosent oppgir småbruk på landet som den ultimate boligdrømmen, mens bare én av fem drømmer om leilighet i byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.