*Nettavisen* Nyheter.

Sirkusservering

Det sies at man spiser mat med øynene. Kanskje ikke helt sant, men noe må det være i det.

Er du virkelig klar over hvor forskjellig en matrett kan se ut bare man skifter tallerken, eller kanskje snur innholdet på hodet?
Noe av det mest fascinerende med mat er hvordan man kan leke med den. Trond Moi viste dette på en banebrytende måte da han serverte retter nede i store norgesglass eller anrettet maten på baksiden av en tallerken.
Alt til sin tid, sier nå jeg. For i en gitt setting finnes det ikke noe tøffere enn å spise grilla fisk nedi bunnen av en stor kjele eller oppdressa businessmenn som pent og pyntelig tar på seg engangshanskene de har fått utlevert og putter desserten i seg med hendene. Men har du invitert svigerforeldrene på en storslått middag, passer det kanskje bedre å servere maten på sølvfat.
På Palace Grill i Oslo var det dagligdags å ha popcornmaskin midt i restauranten, jordbær i gassballong eller søndagssteik på utgangsdør. Og vi merket at gjestene hungret etter show. Det var dette som var det noe utdødde begrepet rockekokker. I dag er mat litt mer seriøst, men for all del: Seriøsiteten har absolutt sine bra sider, det øker fokuset på maten og råvarene.
Også på hjemmebane kan man skape liv og røre rundt spiseopplevelsen. Ikke minst barn elsker at man har det litt gøy med presentasjonen. Frukt eller grønnsaker fint dandert på spyd, i stedet for kokt i en kjele. Dessert med stjerneskudd og sølvkuler. En helgrilla fisk servert på en gammel skjærefjøl, eller en salat oppå en gammel LP-plate.
En av mine favoritter er gresskarsuppe servert i skallet. Det ser så tøft ut, og er veldig enkelt. Gå gjerne rundt med det store, uthulede gresskaret og server suppen selv som en liten sirkusdirektør. Eller sett det stille og rolig på midten av bordet med lokket på.
Dagens oppskrift byr på en likende anledning til å ha det moro:

Vannmelon-og rekecocktail

OPPSKRIFT:
1 liten vannmelon
1 kg store ferske reker
2 ss hakkede friske urter som feks, gressløk, koriander, basilikum eller estragon
1 avokado
2 vårløk
Blandet salat. f.eks endive, mache, rucula, frisella og rapid
1 rosa grapefrukt
sitron
olivenolje

1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
litt finhakket estragon
noen dråper frisk sitron
1 dl rapsolje
salt og pepper

FRAMGANGSMÅTE:
Begynn med dressingen. Romstemperert eggeplomme vispes, ha i dijon og sitron, fortsett å vispe, spe i oljen i tynn stråle, smakes til med salt, estragon og pepper. Tynnes ut litt med vann, så du får en tykk saus.
Vannmelonen kuttes av toppen, hul ut bunnen, en del av innmaten kuttes i staver, resten kan du bruke ved en senere anledning.
Vårløken vaskes og finsnittes. Grapefrukten skrelles helt og skjæres i båter uten skinn. Avokadoen skrelles, kuttes i biter som du har noen dråper sitron over. Rekene skrelles. I en bolle bland lett sammen grapefrukt, reker, vårløk, friske urter, avokado og vannmelon, legg salaten oppå. Hell over litt olivenolje, et par dråper sitron og krydre med salt og pepper. Vendes rundt.
Anrett det hele oppi den tomme vannmelonen. Hell dressingen over. Server med brød.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag