Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste dager i Paradis

SANDMANN: Øyvind Melgalvis mener det norske Natal er like attraktivt etter "B-gjengen-saken".
SANDMANN: Øyvind Melgalvis mener det norske Natal er like attraktivt etter "B-gjengen-saken".
Nordøst-Brasil regjerer ennå innen sol, sand og vann. Men du bør handle raskt hvis du vil nedover i vår.

FOR BEGYNNERE: Den som liker det hot og vått, har mye å hente i Rio Grande do Norte hvor det autentisk-eksotiske går hånd i hånd med det hjemmevante.

GLADMUSIKK: Noen danser andre nøyer seg med å skåle til forró-musikken.

BOKHANDLER: Cintia Junqueira driver Book Shop, en av flere grunner til å besøke Pipa.

FULL GALOPP: Vaquejada er en lokal rodeovariant hvor hestene kommer bedre ut av det enn oksene.

Natal-området nyter kanskje ikke den paradisiske statusen det en gang gjorde. Til gjengjeld byr delstaten Rio Grande do Norte på et "Brasil for begynnere" passe autentisk-eksotisk og passe hjemmevant.

I det ene øyeblikket får du Ronaldo og Robinhos arvtagere servert i lokalromantiske strandomgivelser. I det neste, med mindre du vet bedre, vanker det laupskaus og risgrøt på nærmeste restaurant.

I kystforstaden Bùzios har værkresne nordmenn bygget og bodd siden årtusenskiftet. Én serieferiegjest er Øyvind Melgalvis, sandbrettentusiast fra Brumunddal.

Han synes nabolaget duger også etter "B-gjengen-saken" og finansbruduljene, enda ufullendte leilighetsprosjekter gaper grelt langs hovedveien.

Sagnomsust

Klimaet er fantastisk, maten bra og menneskene imøtekommende og vennlige, skryter Melgalvis.

Det eneste jeg har å utsette på brasilianere, er at enkelte av dem kunne vært litt hvassere i engelsk.

Det hender jo for eksempel at Øyvind og kompisene tar en tur inn til sagnomsuste Ponta Negra for å feste. Tross advarslene og vandrehistoriene om diverse kriminalitet er det all grunn til det, ifølge vår mann.

Filmer som "Citadé de Deus" og "Tropa de Elite" har skremt mange europeere. Det finnes fattigdom også her, men kan ikke sammenlignes med slumkvarterene i Rio de Janeiro og São Paulo. Så lenge du ikke blafrer med en masse penger, ferdes du stort sett trygt.

Flonaldo?!!

Overkroppene er nakne, underhudsfettet knapt eksisterende. Gutta som triller ball i vannkanten i demringen, ser ut som om de er oppfostret på en magisk miks av capoeira, jiu-jitsu, forró og futebol. Det er de sannsynligvis, òg.

De flirer rått når blekansiktet med kameraet prøver å fortelle dem at elleve norske gamper slo deres beste menn ned i VM-støvlene i 1998.

De stirrer vantro når de får høre at Taffarel var sjanseløs på Rekdals straffe. Når de blir orientert om at "Drillo" er tilbake, og i fin gammel form, rister de overbærende på luggen, slår ut med armene og lar kula fly igjen.

Prøv Pipa

Den som får nok av rødt, hvitt og blått, rømmer med fordel mot sør. Et sporty alternativ er å leie strandbuggy, med eller uten sjåfør, og sette kursen mot fisker- og hippiesamfunnet Pipa.

Riktignok er det ikke mange hippier å spore på Praia do Amor i dag, kun en og annen backpacker.

Vi leste at det regnes som et av de ti vakreste stedene i landet, forteller Ilan Levron fra Tel Aviv.

Han og kjæresten Tal Mandola sitter med fargerikt flaskefôr i skyggen fra en pannekakekafé.

Og uten å ha opplevd hele, skriver jeg gjerne under på at det er vakkert.

Litteratursentralen Book Shop, et frisbeekast unna, vitner om bohemske tradisjoner.

Byen er veldig gunstig for kunstnere, bedyrer innehaver Cintia Junqueira, som satser på utlån og byttehandel, og som har alt fra J.M. Coetzee til Jo Nesbø i samlingen.

Cowboykultur

Et stykke ut på vårparten legger regn og vind en demper på tropestemningen. De fleste charteroperatørene sørger for å fly sine kunder ut innen medio april.

Da er karnevalet for lengst glemt. Derimot kan du være så heldig, på tampen av sesongen, å snuble over et vaquejada, en sydamerikansk rodeovariant.

Det er dette som er kultur i nordøst, hevder Adriano Bachara fra Macaíba og slår et slag for den tilhørende tilskuermenyen av cachaca, cerveja, macaxeira og carne de sol.

Selv ved ekvator finnes det dem som beholder skjorta på.
Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!