Gå til sidens hovedinnhold

Siste innspurt for ren Oslofjord

Det kontroversielle arbeidet med gift-deponering ved Malmøykalven er i siste fase, Oslo Havn tror nå på en renere Oslofjord.

OSLOFJORDEN: Det er nå over fem år siden Petter Stordalen, miljøaktivister og den menige osloborger raste mot planer om dypvannsdeponi for giftig slam utenfor Malmøykalven.

NORDSTRANDS BLAD HAR SKREVET MYE OM DEPONI-SAKEN. SE BLANT ANNET:

Fortsetter tildekkingen

Aksjonister brakt i land av politiet

Hvem er hvem i deponisaken?

Protester og politianmeldelser til tross, prosjektet ble gjennomført, og etter å ha blitt frikjent i rettsvesenet kan Oslo havn nå strø sand på det ferdige arbeidet.

Dumper sand

Folk som har sett ut over fjorden i det siste kan ha lagt merke til en sort båt som pumper brunt vann ut i fjorden. I følge miljøsjef i Oslo Havn Torild Jørgensen er dette siste fase av prosjektet «Ren Oslofjord».

Etter å ha gravd opp og flyttet det aller meste av det giftige slammet jobbes det nå med å legge sand og leire over både deponiet utenfor Malmløya og over giftrestene i havnebassenget. Grunnen til at de nå legger sand og leire oppå bunnen er for at slammet skal dekkes til og ligge i ro.

– Vellykket

Ifølge Oslo havn har de fjernet mellom 95–99 prosent av de forurensede massene fra Bjørvika og Pipervika, og de omtaler prosjektet som vellykket.

Ifølge Jørgensen vil tildekkingen være ferdig i løpet av vinteren, i tillegg til sand har de brukt omtrent 100.000 kubikkmeter med leire fra senketunnelbyggingen i Bjørvika.

Jørgensen tør ikke si hvor i fjorden det er trygt å fiske og spise bunnfisk, men forsikrer om at de største problemområdene er tatt.

LES OM RETTSSAKEN:

– Det blir syv spennende uker

Slipper å vitne om Malmøykalven

Oslo havn frifunnet

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget