Siste skoledag

Emil Hasle startet som lærer på Persbråten i 1986 og går av som rektor i 2010.

Emil Hasle startet som lærer på Persbråten i 1986 og går av som rektor i 2010. Foto: Foto: Vidar Bakken

Emil Hasle (66) fikk en tung avslutning som rektor ved Persbråten videregående. Hans nærmeste kollega døde i en bilulykke.

HUSEBY: Vi møtte en preget Emil Hasle på Persbråten videregående skole.

– Skolen er i sorg. En kjær kollega, assisterende rektor Astrid Slørdahl Hjort, har gått bort i en bilulykke. Dette går inn på oss alle, sier Hasle.

I inngangspartiet står to brennende lys under et bilde av Slørdahl Hjort.

– Når elevene kommer første skoledag, blir det først en minnestund med alle elevene. Vi trenger tid til å bearbeide dette, sier Hasle.

Det er vanskelig å gå videre til det som det avtalte intervjuet skulle dreie seg om, at Emil Halse går av som pensjonist etter å ha vært ved skolen siden 1986.

– Jeg skulle egentlig kun rydde og hjelpe litt til med overgangsrutiner sammen med den nye rektoren, Ove Østbye. Etter at Astrid har gått bort er mye blitt annerledes. Nå jobber jeg fullt ut med administrative saker til et stykke ut i september.

Fra første stund

Hasle startet som lærer i 1986 før han ble inspektør i 1992. Fra 1998 ble han rektor ved skolen.

– Jeg har bodd i området siden 1978. Fra første stund hadde jeg planer om å komme til Persbråten. Min første time fikk jeg i 1986 og underviste så fast frem til jeg ble inspektør i 1992. Det har vært en fantastisk utvikling fra den tiden som var preget av det gamle gymnaset med kateterundervisning. Nå speiler skolen samfunnet i mye større grad, ikke minst i hvilken grad teknologien har kommet inn i skolen. Dagens fokus på elevens medvirkning til egen opplæring, prosjektjobbing og tilbakemeldinger som elevene skal lære av stiller store krav til lærere som fagpersoner. Lærerens fagkunnskap og pedagogiske evner er minst like viktig som før med innføringen av Kunnskapsløftet. Det innebærer et annet samspill mellom lærere og elever med det store mantra «vurdering for læring». I dette ligger også at man er mye mer opptatt av og følger opp den enkelte elev.

Ny skole

Hasle har vært med på flere skolereformer, men store ressurser har gått til flytting, planlegging og bygging av nytt skolebygg.

– I 1999 regnet det gjennom taket på den gamle, nedslitte skolen. Vi måtte flytte undervisningen til brakker på Huseby skole mens skadene ble utbedret. Samme år begynte vi planlegging av nybygg. 2001 kom bygget med spesialundervisning for sterkt funksjonshemmete elever. Vi tjuvstartet idrettslinjen samme år. Først i 2005 kom bystyrevedtaket om bygging av ny skole. Da flyttet skolen til provisoriske lokaler i FO-bygget. Det var en kjempejobb. Der måtte vi undervise i lukkete rom, samtidig som vi forberedte oss på en ny «transparent» skole. Vi var redd for støy og bråk på grunn av utformingen. Virkningen var tvert imot dempende i vår nye skole, hvor elevene vet de blir sett.

Les om den nye skolen på Persbråten her!

Falt av stolen

Den avgående rektoren ser tilbake på sin tid ved skolen med glede.

Som rektor møter man ofte elevene når de skal refses, men stort sett er ungdommen svært positiv og ordentlig. Jeg vil huske engasjerte elever som er flinke til å ta vare på hverandre. Noe av det som står sterkest er det gode miljøet på skolen, ikke minst knyttet til de årlige revyene Dette har klart vært den største og dominerende miljøfaktoren på skolen. Her har jeg også sett elever blomstre på scenen som ellers ikke har vært så skoleflinke. Jeg har selv hatt mye glede av revyene. Jeg kan spesielt huske et nummer fra 1993 eller 94 som het «Bitten i midten». Jeg lo så jeg falt av stolen, smiler Hasle.

Les om årets skolerevy på Persbråten her!

Trond-Viggo Torgersen, Thomas Giertsen og Henrik Elvestad er blant dem som tråkket ut på de skrå bredder nettopp på Persbråten.

Foreldreengasjement

– Et annet engasjement jeg setter pris på er foreldreengasjementet. Jeg ble overveldet av fremmøtet på mitt første foreldremøte. Jeg kom fra en skole et annet sted hvor en håndfull foreldre møtte frem, mens man her møtte et smekkfullt klasserom. I dag beregner vi en og en halv foreldrestol per elev under disse møtene. Det e r en styrke for skolen å ha interesserte foreldre som steiler krav og puster skolen i nakken, understreker Hasle.

– En kjernekar

Pensjonisttilværelsen nærmer seg med stormskritt og med et visst vemod, men Hasle har tatt tanken om å avslutte sitt mangeårige virke innover seg.

– Det blir litt trist å ta avskjed med gode kolleger. Mange av dem er også blitt gode venner. De vil jeg huske med glede. Samtidig vet jeg at vi vil holde kontakten. På Persbråten er vi flinke til å holde kontakten med hverandre etter å ha gått over i pensjonistenes rekker.

Den nye tilværelsen blir markert med ferietur til Egypt i september.

– Der skal vi varme oss opp etter en kald sommer. Samtidig vet jeg at skolen er i de beste hender. Ove, den nye rektoren, er en kjernekar. Han vil få Persbråten til å blomstre. Det er hyggelig at den som overtar er en som man har stor tillit til.

Denne høsten vil han følge barnebarnet til Huseby skole, på andre siden av gaten.

– Jeg gleder med til det. Jeg kommer nok til å sende noen blikk til Persbråten når jeg går forbi, sier Hasle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.