*Nettavisen* Nyheter.

Sitter fast i gammel moro

FLERE VIL HA GJELDSRÅDGIVNING: Bydel Østensjø opplever en firedobling fra søknader om gjeldshjelp sammenlignet med fjoråret. Nå advares det på det sterkeste mot overforbruk av kredittkort Foto: Foto: Linn Husby

Gjeldsrådgivere i bydelene benyttes som aldri før.

ØSTENSJØ/NORDSTRAND/SØNDRE NORDSTRAND: I Bydel Østensjø og Nordstrand har antallet søknader til gjeldsrådgivning firedoblet seg fra 2010 til 2011, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), og behovet bare øker.I Søndre Nordstrand er tallene mer stabile, men også her øker behovet for økonomisk rådgivning.

Nav Østensjø har merket den store pågangen svært godt.

– Det er stadig vekk flere som tar kontakt med oss, sier gjeldsrådgiver i Bydel Østensjø Hilde Haugmo.

Kan ramme alle

Haugmo har fått innsikt i det faktum at det er svært stigmatiserende for folk å ha betalingsproblemer. Det gjør at folk ofte tar kontakt alt for sent.

– Det er ikke noe moro å ha økonomiske problemer, sier hun, men forteller at dette er blitt et problem som kan ramme alle.

– Det kan være folk som har tjent gode penger i mange år, vært friske og sunne og så plutselig blitt rammet av sykdom. Små ting kan gjøre at alt faller helt sammen, sier hun og legger til:

– Det er mange som har økonomiske problemer, man kan jo tenke seg selv. Mange venter i det lengste, fordi dette er flaut.

Ingen kan trylle

Bengt Scheldt

Leder i Gjeldsoffer-alliansen (GOA) Bengt Scheldt mener det er kredittkortselskapene som skaper de fleste problemene for folk.

– Det eneste disse kortselskapene sjekker er om du har betalingsanmerkninger. Anders Behring Breivik for eksempel burde jo ikke fått et eneste kort, de er alt for lette å få, sier Scheldt.

Bryter loven hver dag

Han er rystet over at kortselskapene bryter loven hver dag.

De er lovpålagt å undersøke lånsøkers betalingsevne, men dette neglisjerer de fullstendig. De sender også kort til mennesker som ikke har bestilt det, og oppfordrer på den måten folk til å bruke penger de ikke har. Med en rente på 25 prosent årlig, da er veien til utkastelse og tvangssalg av egen bolig svært lav, sier han.

Han forteller at en gjeldsrådgiver kan hjelpe deg litt på vei ut av krisen, men påpeker at ingen kan trylle, det kan bare TV-programmer som «Luksusfellen».

– Vi kan få utsatt gebyrbetaling, og lage betalingsavtaler med kreditorene, men er det riktig ille ute, så går heller ikke dette. Heller ikke vi kan trylle, sier han.

En forutsetning for å få hjelp er at dette er et virkelig problem, og det nytter ikke å komme med en nylig oppbrukt kredittkortgjeld etter overforbruk i nyttårshelgen.

– En gjeldsordning er for folk med varige betalingsproblemer, som avtales med Namsmannen og/eller kreditorene, sier han.

– Luksusfellen ikke det minste bra

Bengt Scheldt fremstiller programmet «Luksusfellen» som et stort problem for normale rådgivere i bransjen.

– Det hele er en innøvd ballett, hvor man har plukket ut dem man vet kan hjelpes på forhånd. Vi ser også at programmet kan tilby noen løsninger, som aldri ville latt seg gjøre uten TV-kameraene. Det skaffer problemer for oss når folk henvender seg å vil gjøre det samme, forteller han.

LES OGSÅ OM DEN ØKENDE TRENDEN I BYDELENE GRORUD OG ALNA:

- Folk sliter med kredittkortgjeld

Rop om hjelp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.