*Nettavisen* Nyheter.

Sitter oppe om natten

Thorleif Bakk må igjen sitte oppe om natten og følge flomutviklingen i Sørkedalselven. Hva skjer med huset denne gangen?

Sørkedalen: Sørkedalselven har igjen tatt den korteste veien over jordene nedenfor Thorleif Bakks hus. Bakk og hans kone er bekymret for hvor stor flommen blir i år og det er ikke første gang.
- Jeg satt oppe i natt og fulgte med vannstanden i elven. Til slutt måtte jeg stenge av kloakken for ikke å få tilbakeslag. På den måten blir det bare vannet fra elven som siger inn i kjelleren som blir pumpet ut, sier Bakk.
Det er spådd femårsflom og Bakk er forberedt på det verste.

Redd for huset

- Så lenge vannet ikke står høyere enn en halv meter på ytterveggen så klarer pumpen å holde unna. Blir det over en halv meter så strømmer vannet inn i kjelleren. Under storflommen i 1987 sto vannet halvannen meter opp på veggen. Kjelleren ble helt fylt med vann. Da var jeg redd for at hele huset skulle flyte av sted. Jeg har vurdert om jeg skal fylle igjen kjelleren, sier Bakk.
Han har gjort sine forberedelser. Fryseren er hevet, møbler er båret opp fra peisstuen og alt annet lagt i høyden.

Mange rammet

- Det er flere enn meg som blir rammet av flom i Sørkedalselven, som kommer igjen og igjen. Det er ille at ingen ansvarlige myndigheter har gjort noe gjennom alle disse årene. Se på Bogstadvannet, hvor vannet ikke lenger strømmer naturlig gjennom. Gjennom årene har det bygd seg opp en barriere foran utløpet av Sørkedalselven. Målinger gjort på midten av 1900-tallet viser at vannet var fem meter dypt på den tiden. Om sommeren kan man nå se bunnen stikker opp av vannspeilet på det verste. Dette er bare en av mange årsaker til at vannet stiger så raskt i det flate partiet innover elven, sier Bakk, som regner med en ny våkenatt om regnet fortsetter.
Vannet har flommet innover i skogen og jordene. Vi kunne med selvsyn se at veien nedenfor Zinoberbroen forsvinner i vannmassene. Innover Zinoberveien ser det greit ut helt til vi har passert Ringerike gård. Nedenfor bakkekammen er veien sperret av vann i flere hundre meters lengde. Spenningen er knyttet til om Sørkedalsveien igjen skal bli sperret av vannmasser. Da er Sørkedalen på nytt helt isolert fra omverdenen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.