RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv Jensen setter et skudd med olje


Stolt norsk opprinnelse. FOTO: PRIVAT
Stolt norsk opprinnelse. FOTO: PRIVAT
Det er IKKE typisk norsk å være god. Med glød og iver røsker Bjørn Harald Brekke Ander opp i den gamle klisjeen med utstillingen "Mad in Norway".

Galgeberg: – Norge er som en unge som skriker, spiser, sover og driter, sier Bjørn Harald Brekke Ander ettertenktsomt.

– Det må du forklare nærmere?

– Altså, spiser fordi vi strekker oss over hele verdens koldtbord og bare skal ha og skal ha. Tenk hvis hele verden skulle gjort det... Vi sover i en king size bed med tempurmadrass og elektrisk varme og nekter å se at ikke alle har det sånn som oss. Vi skriker at vi er en fredsnasjon og en klimanasjon, men det blir skriking uten volum. Egentlig er vi verstingene i klassen. Og vi driter på den måten at vi ikke klare r å tørke oss selv i rumpa, men bruker oljefondet som en bleie, sier han og trekker pusten.

At denne tjueåtteåringen er engasjert og har noe på hjertet er det ingen tvil om.

Bomber og granater

Han er heller ikke redd for å provosere når han åpner sin aller første utstilling med navnet "Mad i Norway". I det lille lokalet til Galleri 88 i Schweigaardsgate henger det bilder av Siv Jensen som setter et skudd med olje, en gammel mann som får olje intravenøst og fredsduer som slipper bomber og granater.

– Jeg ser på kunst som en kommentar til verden. Dette er min kommentar. Jeg ønsker at folk skal få opp øya for hvordan vi lever her, at vi skal se oss selv fra en litt annen vinkel. Vi nordmenn er så himla stolte av oss selv, men dette er ikke noe å være stolt av. Det er faktisk litt gæærnt, sier han og ser opp på veggen der en oljetønne har blitt en tåteflaske.

Sløv uten dop

Det Brekke Ander omtaler som oljedopet er én av tre kategorier han tar utgangspunkt i i sin utstiling.

– Helt fra vi er små, blir vi flasket opp på oljedopet. Oljefondet blir en sovepute som gjør at vi alltid klarer oss og ikke bruker tid eller ressurser på innovasjon. Vi skriker ut av vi er en klimanasjon, men produserer likevel olje. Det er som å si at Sri Lanka skulle gått foran som en frednasjon.

Heller ikke Norges største pattedyr elgen slipper helt unna når kunstenern deler ut sine politiske og humoristiske spark. På en panelovn hengenede på veggen går fire elger etter hverandre på rekke og rad. Gevirene er ersattet med gevær. Ingen typisk norsk elg i solnedgang altså.

– Vi påberoper oss å være en fredsnasjon, selv om vi i virkeligheten er en av verdens største våpeneksportører. Vi er dobbeltmoralske og har ikke innsikt i hvordan verden egentlig er. Samtidig liker jeg å tulle litt med nasjonalskattene våre, slik som elgen er. For ikke å glemme folkeskattene ostehøvel og binders, som vi er så stolte av, ler Brekke Ander og viser til kategori tre i utstillingen, som er viet humoren.

Et lite stykke Norge

Både høvelen og bindersen har nemlig fått plass på veggen, for ikke å glemme gamle barnetv-helter som Theodor og Titten Tei.

– Denne utstilingen er rett og slett et lite stykke fucka Norge. Jeg sitter ikke her på min høye hest og sier at jeg er så mye bedre selv, men jeg håper at utstillingen min kan engasjere folk og at de kanskje spør seg hvordan de egentlig vil ha det.

Og hva passer vel bedre midt i denne galskapen enn å servere nasjonalretten Grandiosa på vernissagen. Riktignok dandert som kanapeer med norske flagg samt melk i store champagneglass akkompagnert av nasjonalromantisk klassisk musikk.

– Vi må innse at Ola Nordmann sjelden spiser smalahove og lutefisk. Mer typisk norsk enn noe er jo Grandiosaen. Typisk norsk er det også å drikke så mye melk at vi får benskjørhet. Vi er nok ikke så eksotiske som vi vil ha det til, men det er det jeg ville vise fram. Det ekte, gale Norge som jeg tross alt er så glad i.

Norge er som en unge som skriker, spiser, sover og driter.

Bjørn Harald Brekke Ander

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere