Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sivilforsvarets fjellanlegg til salgs

brannsikkert: Ikke lett å gjøre innbrudd her, og ganske så brannsikre vegger også, fra venstre Lions Clubs avd. Berg Henning Stene og Harald Eikeland.
brannsikkert: Ikke lett å gjøre innbrudd her, og ganske så brannsikre vegger også, fra venstre Lions Clubs avd. Berg Henning Stene og Harald Eikeland. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga
Siden 2008 har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap bedt Oslo kommune ta stilling til anleggsovertagelse. – Svært krevende å få beslutninger i kommunen, ifølge direktoratet.

OSLO: I følge direktoratet (DSB) var det først ved Kommuneadvokatens involvering i saken i 2010, at det ble gjennomført avtaleforhandlinger i 2011.

«...DSB har opplevd prosessen svært krevende i forhold til å få beslutninger i kommunen. Til tross for purringer, har kommunen ikke truffet noen avgjørelse, og DSB finner det svært beklagelig dersom man i mangel av kommunale avklaringer blir nødt til å stenge anlegg med potensial for videre etterbruk...», skriver DSB ved seniorrådgiver Endre Espeland i en mail til avisen.

Les også: – Må jo lagre bøkene et sted

– Interndialogen ikke god nok

Nesten 20 anlegg er det det forhandles om, og ifølge DSB er per i dag flere av disse leid eller lånt ut til ulike klubber og foreninger. DSB forteller også at de har blitt kontaktet av både klubber, foreninger og næringsdrivende, samt kommunens egne ansatte, om potensiell bruk av anleggene.

«...Noe som vitner om at dialogen internt i kommunen ikke har vært god nok...», skriver Espeland videre, og legger til at DSB har problemer med å forstå at kommunen ikke ser mulighetene for videre etterbruk av anleggene.

Les også: – Må jo lagre bøkene et sted

– Komplisert å verdsette

Kommunen ved eiendoms- og byfornyelsesetaten forteller at det er en “sammensatt problemstilling” om hva som eventuelt kan og skal skje videre med Osloanleggene.

– Anleggene er under jorden, og de fleste er i fjell, noe som blant annet krever mye oppvarming for å hindre fukt og lignende. Det er begrenset hva slags drift man kan ha i slike anlegg, sier spesialkonsulent Jan Vidar Songli i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Les også: – Må jo lagre bøkene et sted

– Parallelt med forhandlingene med DSB, arbeider vi med interne avklaringer i kommunen om eventuell interesse for bruk av anleggene, sier Sognli, og som legger til at kommunen i hovedsak har fått forespørsler om videre bruk fra de som allerede bruker anleggene per i dag.

– Lang tid skyldes begge parter

– Vi registrerer DSBs misnøye med kommunens håndtering av saken. Saken har tatt lang tid. Det er mange grunner til det, og skyldes nok begge parter. Viktig for oss å gå nøye gjennom alle aspektene ved å overta disse anleggene. Og vi har nok også ulike synspunkter om både bruksmuligheter og verdipotensial i anleggene. Men til tross for DSBs frustrasjon så har vi tro på at vi skal komme til en løsning i denne saken, sier Songli.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!