RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sivilforsvarets varslingsanlegg testet

Onsdag kl. 12.00 var det tid for én av årets to tester av Sivilforsvarets varslingsanlegg. Men visste du hva som skjedde?

GRORUD: Mange hørte nok sirenen som ljomet i Oslo onsdag, og gjorde seg sine tanker for hva det kunne være som var i gjære.

 

Tester tyfonen

På mikrobloggtjenesten Twitter konstaterte en bruker «voldsomme luftvernssirener på Grorud», og Oslopolitet ved operasjonssentralen sendte ut Twittervarsel til beboere i Oslo og Akershus om varslingsprøven «viktig melding - lytt på radio».

Lyden kom fra Sivilforsvarets tyfoner, som er et tiltak for å beskytte sivilbefolkningen for fare.

Ved akutt fare i fredstid kan befolkningen varsles ved situasjoner som gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasin. I krig kan tyfonene varsle om fare for flyangrep, opplyser Sivilforsvaret på sin nettside. 

Varslingen onsdag klokken 12.00 var en prøve. Installasjonene blir testet to ganger i året, vanligvis andre onsdag i månedene januar og juni. Signalene skal kunne høres av alle som bor i Oslo og i tettstedene i Akershus.

Skal være innarbeidet

Ved Sivilforsvaret i Oslo og Akershus fikk de onsdag flere henvendelser fra folk som lurte på hvorfor alarmen gikk, da de ikke hadde mottatt informasjon på forhånd. Distriktskontoret til Sivilforsvaret ligger på Grorud leir.

Derfra opplyses det at «det var noen flere enn vanlig som ringte for å høre hva lyden var».

Fagansvarlig for varslingen, sivilforsvarsadjutant Per Jarle Oldervik, sier de lokalt ikke har noe ansvar for varsling om prøven, og innrømmer at de skulle ønske det var blitt gjort annerledes.

Jeg synes det er litt tynt. Bortsett fra varsling på nett vet jeg ikke hvordan det er gjort. Det er direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som har ansvaret, sier Oldervik.

Han opplyser at sivilforsvaret varslet på Facebook og sine nettsider sivilforsvaret.no. 

– Viktig å tenke beredskap

Oldervik sier Sivilforsvaret ønsker at alarmprøvene skal være så innarbeidet at folk husker det.

Jeg skulle ønsket det var flere prøver i året. Varslingen er med på å gi folk en liten tanke på hvor viktig det er å tenke beredskap fortsatt, selv om dette er et trygt land. Varslingen brukes også i forhold til katastrofer, slik som togulykken ved Lillestrøm, og også ved store branner. Det er mer enn en flyalarm og varsling ved krig, sier han. 

Oldervik informerer om at direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har en avtale med statskanalen NRK, som skal gå ut med informasjon hver gang en alarm skal lydes. Politiet har myndighet til å be om å få signalet sendt ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere