Gå til sidens hovedinnhold

Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Slik skal et av Oslos mest belastede områder blir attraktivt.

VATERLAND: Bort med søppel, bort med fugler og rotter, bort med lyssky virksomhet.

Det er målet med å ruste opp området rundt Vaterland, som i en årrekke har vært av Oslos farligste områder, preget av forsøpling og narkotikaomsetning.

I fjor høst ble det vedtatt å ruste opp Vaterland, og nå har en arbeidsgruppe jobbet fram en rekke tiltak for å ruste opp området.

Flere av disse kommer allerede i sommer.

- Målet er at vi skal skape trygghet i området, slik at flere vil oppholde seg her, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V).

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Bort med søppel og biler
Arbeidsgruppen, som består blant annet av Rusken, Bymiljøetaten og representanter for gårdeierne i området, mener området er preget av en ond sirkel, der ingen ønsker å oppholde seg i området, fordi det føles utrygt. Ingen folk, gjør området igjen blir enda mer utrygt.

Men nå kommer tiltakene som skal gjøre området tryggere. Allerede er det satt opp fuglebånd, som skal hindre at fugler «okkuperer» området under brua. I tillegg skal det komme mer lys og det jobbes med å fjerne søppel i området.

Oslo-vaktene har også fått utvidet mandat i området, for å hindre blant annet ulovlig parkering og forsøpling.

Les også: Dette kan bli Oslos største utviklingsprosjekt noensinne

Skatepark
Allerede i sommer kommer det også en rekke aktiviteter til området, som skal sørge for at både unge og gamle vil oppholde seg i området.

- Det kommer blant annet en skatepark bak t-banen, forteller Silje Sørlie Hammershaug i Bymiljøetaten, som har ledet arbeidsgruppa.

Og når man først skal gjøre et område trygt, så er det ingen grunn til å stoppe ved de tradisjonelle aktivitetene. For i løpet av sommeren skal kommunen samarbeide med Majobo - et nettverk for urbant landbruk - om prosjektet «sjakk og solsikker» i Vaterlandsparken.

- Det som kanskje er litt spesielt er at målgruppa er eldre menn, smiler Hammershaug.


Les også: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Landbruk for eldre menn!
For planen er å la de eldre menn få dyrke både solsikker og squash, i tillegg til at det vil bli satt ut et digert sjakkspill i parken. Dette skal skape aktivitet, og håpet er at den eldre garde er så stolte over eget prosjekt, at de drar med seg resten av familien også.

- Det vi ønsker er at det skal være ulike aktiviteter her, som gjør at parken brukes hele året, forklarer byråd Melby, og forklarer at de blant annet ser på muligheten for å arrangere julemarked og anlegge kunstis her.

Les også: Et lite stykke New York i Oslo

Vil ha de hippe og kule til Grønland
Imidlertid mener arbeidsgruppa at området trenger en kraftig oppgradering. Blant annet kan det bli aktuelt med permanente omreguleringer av området, som for eksempel å gjøre hele området om til en gågate.

- Vi håper jo at de «hippe og kule» som nå er på Grünerløkka, kan flytte seg hit, sier Melby, og forklarer at de vurderer å anlegge en gangsti på begge sider av Akerselva, fra Grünerløkka og ned til Grønland.

Også området rundt Lakkegata er i ferd med å bli rustet opp, for å gjøre den korte spaserturen fra Grünerløkka til en hyggelig og attraktiv tur.

Dette er imidlertid tiltak som delvis krever ny omregulering, og som derfor vil ta noe mer tid.

Les også: Pils og pizza gjør Tøyen tryggere

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken