RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjuvholmen er et av mange steder du kan kjøle deg ned i Oslo-sommeren. Skjønt, kjøle ned kan man kanskje ikke lenger.
Tjuvholmen er et av mange steder du kan kjøle deg ned i Oslo-sommeren. Skjønt, kjøle ned kan man kanskje ikke lenger. Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen

Sjekk de badetemperaturene!

Skal du ta en dukkert i Oslo, er det bare ett sted det ikke er over 20 grader i vannet.

OSLO: Den utrolige sommeren fortsetter i Oslo. Gradestokken har flørtet med 30-tallet i mange dager. Det gir seg også utslag i badetemperaturene. 

DittOslos badekart bruker ulike farger for ulike temperaturer. Akkurat nå er det bare ett badested der temperaturen ikke kvalifiserer til den røde markøren som indikerer over 20 grader, nemlig Svarttjern på Romsås.

Alle andre steder er det over 20 grader i vannet, og tradisjonen tro er det sydover det er varmest. Stensrudtjern helt syd i kommunen har 25 grader i vannet.

Les også: Oslos nye badefavoritt

Rekordhøyt?

Den lange godværsperioden ble kronet med tidenes varmeste julidag på Blindern. Og det er ikke umulig vi også nærmer oss rekordvarmt badevann i hovedstaden. Men det er det ikke enkelt å få bekreftet.

Bymijøetaten er ansvarlig for måling av badetemperaturer i Oslo. Park- og friområdeforvalter Anne Cecilie Oterkjær har lite historisk informasjon, men via en pensjonert kollega kommer vi litt nærmere klarhet i tidligere tiders badetemperaturer.

– Ifølge han har det vært målt badetemperaturer siden 70 tallet. Den gang ble jobben utført av ansatte badevakter. Hvorvidt det ble målt tidligere har vi dessverre ikke kjennskap til, sier Oterkjær.

Hun opplyser også at Bymiljøetaten ikke sitter på selve tallene fra tidligere målinger, men at de kanskje kan finnes hos Meteorlogisk Institutt, som får temperaturene oversendt fra etaten.

Les også: Beboere nekter folk å bade

Kjølende nedbør

Klimaforsker Hans Olav Hygen i Meteorologisk Institutt sitter heller ikke på gamle badetemperaturer. Så vidt han kjenner til, brukes temperaturene bare i nåtid hos dem. 

Dermed får vi slå oss til ro med at vannet er varmt, rekord eller ikke. Men vil det fortsette å være varmt? Det kan Hygen litt mer om.

– I ferskvann er det en kombinasjon av lufttemperatur og solstråling som påvirker temperaturen i vannet. I tillegg forventer jeg at den synker ved nedbør, så jeg tror nok allerede de små bygene i går kan ha senket temperaturen noe, sier Hygen.

I havet er temperaturen ifølge Hygen mer avhengig av hvilke vannmasser som kommer inn mot kysten. For eksempel vil pålandsvind føre med seg varmt overflatevann inn mot kyst og strender. Dette kan man merke ekstra godt inne i en fjord som Oslofjorden.

– Oslofjorden er utsatt for mer variasjon, så man vil nok få en raskere oppvarming om sommeren. Samtidig vil temperaturen falle mot det nivået som er utenfor fjorden når vannet byttes ut mot høsten, forklarer Hygen.

Kaldt drikkevann

Men hvorfor kan temperaturen variere mye mellom to vann som ligger ganske nær hverandre? Det kan Anne Sofie Durkis i Bymiljøetaten oppklare:

– For eksempel får Svarttjern sin vanntilførsel fra drikkevannsnettet og har således jevnlig påfylling av kaldt vann, mens Vesletjern har «naturlig» vanntilførsel. Dybden vil også påvirke hvor raskt vannet varmes opp, sier Durkis.

Dermed har Vesletjern fire grader varmere vann, selv om vannene bare ligger et par steinkast unna hverandre.

Lyst på en dukkert nå? Se vår guide til Oslos badeperler!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere