Sjekk hva Herman har hjemme!

HELDIGE HERMAN: Herman Mathisen har en fullskala arcade-flipper å leke seg med hjemme.

HELDIGE HERMAN: Herman Mathisen har en fullskala arcade-flipper å leke seg med hjemme.

To flipperspill på gulvet, en Wurlitzer 2304 i hjørnet, jukeboks og parfymeautomat på veggene: Det er lekent hjemme hos familien Mathisen

BRUKERVENNLIG: Familien Mathisen har innredet hjemmet med sin egen "spillehall" i andre etasje, hvor gjenstandene både kan brukes til pynt og moro.

FARGERIKT: En Wurlitzer 2304 jukeboks fra 1959 setter sammen med gamle plater, colaflasker, negerfigurer og radioer farge på interiøret.

BARNELAND: Herman Mathisen inviterer gjerne kamerater til duell på et av familiens flipperspill.

HELHETLIG: En Wurlitzer 3400 Statesman fra 1970 med motiv av snødekte fjelltopper, glir godt inn i norsk stueinteriør.

FJERNSTYRING: Med en wallbox kan man styre jukeboksen uten å reise seg fra bordet.

NOSTALGI: Dette Toto-spillet er produsert i Tyskland i 1954, og har fått en renessanse som veggpryd.

KASSETTVALG: Jukeboks med kassetter ble aldri en stor hit, men tiltrekker seg i hvert fall gjestenes oppmerksomhet. Wurlitzer C111 fra 1973.

BILSTIL: Mange jukebokser har design inspirert av fronten på en bil.

GODLUKT: En gammel parfymeautomat gir dekorasjon til veggen og godlukt til deg.

Livet er for kort til å ha det kjedelig. I stedet for å dekorere hjemmet på tradisjonelt vis, synes vi det er bedre å ha ting som ikke bare er pene å se på, men som også gir mye glede, sier Yvonne Mathisen.

Sammen med ektemannen Ståle har hun fylt stua med jukebokser, kronespill, gamle radioer og platespillere, satt inn et flipperspill som kjøkkenbord og innredet stua i andre etasje som eget spill- og nostalgirom.

Jeg leste en artikkel i Amcar i 1988 om en som hadde jukebokser hjemme, og bestemte meg for å skaffe en selv. Siden har det bare ballet på seg, forteller Ståle.

Mulighetene er mange for dem som vil krydre interiøret med spillbare gjenstander. Kronespill, flipperspill, foosballbord, biljard, lufthockeybord, kurong og jukebokser er blant gjenstandene huseiere setter inn til fordel for vitrineskap og grønne planter.

Mannlig estetikk

En del kvinner synes nok flipperspill og liknende er uestetiske, sier Bjørn Tore Kvamme, som blant annet står bak siden automater.no.

Designet på spillene er viktig, selve boksen er jo stort sett den samme. De gode designerne har høy status. Mange samler også på spill ut fra tema, for eksempel Star Wars, fortsetter han.

Og legger til at det er en overvekt av godt voksne folk som dyrker denne hobbyen.
Når ungene flytter ut, har foreldrene både tid, råd og plass til å fylle huset med leketøy.

Yvonne synes det er synd at ikke flere damer engasjerer seg i denne hobbyen.

Ofte blir mannen presset ut i garasjen, mens kona får dominere inne med heklebrikkene sine. Folk som ikke har vært her, blir skeptiske når de hører hva vi har fylt hjemmet vårt med.
Men de blir stort sett positivt overrasket over at man kan få til en både fin og gjennomført stil, forteller hun.

Yvonne nevner søte historier om gutten som spurte om de bodde "i gamle dager", og deres egen sønn som etter et besøk i et mer minimalistisk hjem, uttalte:
Har de ikke flyttet inn enda?

Godt miljø

Det finnes flere klubber for spillentusiaster, enten det nå er flipperspill eller jukebokser man er interessert i. Yvonne og Ståle Mathisen er med i Big Boppers, en klubb for de som interesserer seg for det meste av spillrelatert nostalgi.

Gjennom klubben drar vi hjem til hverandre og ser på gjenstander andre har fått tak i, og kan spørre hverandre om tekniske ting. I tillegg snakker vi om faktaene og historiene bak gjenstandene, sier Ståle, og trekker frem en mentometerknapp fra "Ti i skuddet" sine dager.

Klubben startet som et samlingspunkt for folk som samlet på jukebokser. Men det viste seg fort at folk som samlet på jukebokser, også samlet på mye annet, forteller kontaktperson for Big Boppers i Oslo, Karl Nederhoel. Klubben har avdeling i både Oslo, Trondheim, Stavanger og Narvik.

Mange har store samlinger, og bruker mesteparten av fritiden til å jobbe med den, forteller han.

Døgnet har dessverre bare 24 timer vi ramler ofte i seng i to-tretida, bekrefter Yvonne. Og legger til at å dekorere hjemmet med lysende og blinkende elektronikk også har en annen bakside.

Vårt hjem ser definitivt best ut i mørket.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.