Sjekk hvor fin Grønmo kan bli!

FRA SØPPEL TIL IDRETTSARENA: Slik ser arkitektene for seg at det kan blir på Grønmo, dersom Oslo ender som vertsby for vinter-OL 2022.

FRA SØPPEL TIL IDRETTSARENA: Slik ser arkitektene for seg at det kan blir på Grønmo, dersom Oslo ender som vertsby for vinter-OL 2022. Foto: Illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta Oslo AS

Slik kan det bli på Grønmo, dersom Oslo ender som vertskapsby for OL 2022. Og Mortensrud får ishockeyarena.

GRØNMO I DAG: Det er mange som gleder seg til at det skal skje noe på Grønmo. Får Oslo OL, blir det idrettsanlegg. Foto: Arkivfoto

ENTUSIAST: Hallstein Bjercke. Foto: Foto: Janina Lauritsen

GRØNMO: Oversiktskart. Foto: Foto: Oslo2022, Oslo kommune

SØNDRE NORDSTRAND: Byrådet vil legge flere arenaer til Søndre Nordstrand, hvis Oslo får OL i 2022. Dermed er ringen sluttet med OL-arenaer rundt Oslo sentrum.

Byråd Hallstein Bjercke forteller at konseptet «Games in the city» innebærer at han vil at arenaene skal omkranse byen.

– Vi har allerede noen i Oslo vest, og vi vil at de nye skal bygges i øst og sør. Det er der vi ser størst potensial til etterbruk. Det er også et område hvor vi ikke har gode isflater i dag, det er ikke et etablert issport-miljø der, sier Bjercke.

Les også: – Grønmo blir OL-arena for skiskyting

Isflate på Mortensrud

Venstre-byråden synes lokale politikere og idrettslag har vært viktige dialogpartnere i denne prosessen

– Byrådet har hatt et godt samarbeid med dem. Alle mener at en ny isflate på Mortensrud er en god løsning, slår Bjercke fast.

Med «Games in the city» vil Oslo skape kompakte og urbane vinterleker, der alle arenaene plasseres i en halvsirkel rundt byen. Publikum kan spasere eller reise kollektivt mellom øvelsene, og oppleve flere arrangementer i løpet av en dag.

– Den internasjonale konkurransen om vinterlekene er hard, men med OL-konseptet «Games in the city» mener vi at vi stiller sterkt i møtet med de andre, gode søkerbyene. Olympiske og paralympiske leker i 2022 kan være vår tids mulighet til å bringe vinterlekene tilbake til Norge for tredje gang, sier OL-byråd Hallstein Bjercke.

Fra søppel til skiglede

Grønmo var Oslos største søppelfylling fra 1969 til 2006, men hvis det blir «the decision is Oslo» når IOC velger vertsby i 2015, vil Grønmo blir hovedarena for paralympiske lekers nordiske grener, skiskyting og en rekke andre aktiviteter. Den siste treningshallen for ishockey skal legges til Mortensrud.

– Vertsbyen offentliggjøres 31. juli 2015, og hvis det blir Oslo, begynner vi umiddelbart med å bygge arenaene. Alt skal stå klart til prøve-OL i 2021.

Hvis Oslo derimot ikke får være vertsby i 2022, vil nok ikke Søndre Nordstrand få mange nye idrettsanlegg.

– Det er vanskelig å si om det vil bli bygget nye arenaer hvis vi ikke får OL. Noe vil komme, men det vil ta lengre tid. Det er en lang og tung prosess å rydde opp på Grønmo. Ishallen på Mortensrud vil heller ikke prioriteres uten OL, sier Hallstein Bjercke.

Kvalitetssikret søknad

Den 20. desember i fjor konkluderte statens kvalitetssikrer med at søknaden om statstilskudd og statsgaranti for de olympiske og paralympiske leker, er nøktern, robust, gjennomførbar og uten vesentlige svakheter.

– Det har vært en veldig grundig arbeidsprosess. Vi har samarbeidet med Den Olympiske Komitè og Norges Idrettsforbund. Nå er vi i sluttfasen med den første søknaden til IOC, som må leveres innen 14. mars, sier OL-byråden.

– Oslo 2022 er en OL-søknad som bygger på norske verdier og bærekraftige løsninger. Vi vil gå foran i løypa og gi verden en inkluderende idretts- og folkefest, avslutter han.

Les også: Vil ha Grønmo tilbake til Marka

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.