*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk ut øko-Køben

ØKOKØBEN: La trad-Køben ligge for denne gang og sjekk ut øko-Køben.

Økologiske livsstilsbutikker, miljøbevisst mote, grønne barneklær, giftfrie frisører, øko-sminke og rettferdige trender i danskenes hovedstad har du mulighet for å shoppe med mening.

Klikk på bildet for å forstørre.

MILJØVENNLIG: Restaurant BioM på Østerbro serverer hundre prosent økolgisk mat og drikke som Københavns første.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVKOBLING: Mikael Skovsted renser seg i den økologiske spa-avdelingen på Hotel Axel Guldsmeden.

Klikk på bildet for å forstørre.

SERTIFIKAT: BioM er en statkontrollert økologisk restaurant, garanterer kokk og vaktmester Søren Hansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MORGENFRISK: Frokosbuffeten på Hotel Axel Guldsmeden er inkludert og økologisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

MENINGSFYLT: Butikken "Mode med mening" satser på fairtrade og økologi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ø-COLA: Til og med colaen på BioM er økologisk.

BioM er en hundre prosent økologisk restaurant, forsikrer kokk og altmuligmann Søren Hansen gjennom den friske krydderangen på det lille Østerbro-kjøkkenet.

Vi er til og med statssertifisert, erklærer han stolt ned i en fresende gryte.

Det ferske spisestedet har tatt navnet biom, som betyr "hovedøkosystem", fra plantegeografien. Her er alt økologisk: maten, vinen, colaen til og med den duse veggmalingen.

Købens første

Restauranten er, som Københavns første, nøye kontrollert og øko-sertifisert av Levnedsmiddelsstyrelsen. Men du kan være trygg på at menyen rommer mer enn linser og tofu.

Vi ønsker å endre oppfatningen av økologi som noe vegetarisk og langhåret. Vi kaller filosofien bak det hele for "korthåret økologi", reklamerer Søren og kompanjongene Brian Johansen og Heinz Lodahl.

Københavnerne hadde ikke noe godt alternativ, så vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Søren liketil, mens han danderer pasta, kalvesteik og sjokolademousse til både gastronomisk, økonomisk og økologisk bevisste.

Urbant miljø

København er vertsby for FNs klimakonferanse i mars, og ønsker å gå foran med et rent eksempel på flere områder. Kommunen har satt seg fore å være "et økologisk lokomotiv":

Byen går først i kampen mot drivhusgasser og global oppvarming, lyder det fra turistinformasjonen, mens Teknik- og Miljøforvaltningen forkynner at de har utformet en strategi, "der skal gøre København til verdens førende miljømetropol".

Gjennom blant annet "Dogme Økologi Projekt" er byens offentlige forbruk av økologiske varer allerede vippet over femti prosent, og det er et politisk mål at hovedstaden skal være verdens førende sykkelby innen 2015.

Kommunens store nettverk av sykkelstier er da også bygd ut til over 300 kilometer, og de mange offentlige bysyklene bruker du helt gratis.

Er du ekstra samvittighetsfull, kan du leie hittegods-sykler på for eksemel Baisikeli til inntekt for fattige i Afrika.

Samvittighetsfull shopping

I "Mode med mening" legger vi vekt på både sosial og miljømessig bærekraft, erklærer gründer Mette Melchiorsen Kirsten.

Mette, og mannen Lloyd, har i flere år produsert vesker i Afrika ved hjelp av lokale kvinner. Det siste året har de også drevet den lille butikken "Mode med Mening" på Østerbro, og produktenes fellesnevner er at de skal ha nettopp en mening.

Vi fører smykker laget av gjenbruksmaterialer, økologiske hverdagsklær og vesker og tørklær fra kvinneprosjekter i Afrika og Bangladesh, forteller Mette.

Alle produktene våre innfrir prinsippene i "Corporate Social Responsibility", som sikrer bedrifters og organisasjoners samfunnsansvar, påpeker hun.

Bo bærekraftig

Etter fairtrade-handel, øko-lunsj og milelang rettferdig sykling, kan du også hvile ut i rene og miljøbevisste omgivelser. Flere hoteller i København tilbyr nemlig svanemerket interiør, CO2-nøytralt energiforbruk eller grønt kjøkken og økologisk hudpleie.

Vi har akkurat prøvd en av kremene her, men vi er ikke helt sikre på hva den gjør, fniser Nanna Much Larsen og Mikael Skovsted.

De to ligger salig henslengt, og svartprikkete av en slags skrubbekrem, på Hotel Guldsmedens balinesisk-inspirerte Axel Spa på Vesterbro.

Hotellkjeden markedsfører seg som miljøbevisst, med energisparende lamper, øko-frokost, miljøvennlige vaskemidler og egenprodusert økologisk hudpleieserie.

Prøv denne kokoskremen, oppfordrer spa-verten bydende.

Den er laget her på hotellets kjøkken, kun av økologiske produkter, opplyser hun, og setter frem isvann, øko-epler og rettferdige nøtter til de blankskurte gjestene.

Som lar global oppvarming hvile et øyeblikk, mens de dupper i den dampende kulpen med god samvittighet.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag