Sjelden eik kan endre planlagte Holtet-boliger

FRYKTER FOR EIKA: Elen Roaldset, primus motor i Aksjon Holtet og tidligere direktør i Naturhistorisk museum, mener Neptune Properties må legge det planlagte prosjektet i Kongsveien 82 minst 10 meter unna dette eiketreet i bakgrunnen. Treet står helt ved grensen til den kommende byggetomten i Kongsveien 82.

FRYKTER FOR EIKA: Elen Roaldset, primus motor i Aksjon Holtet og tidligere direktør i Naturhistorisk museum, mener Neptune Properties må legge det planlagte prosjektet i Kongsveien 82 minst 10 meter unna dette eiketreet i bakgrunnen. Treet står helt ved grensen til den kommende byggetomten i Kongsveien 82. Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

En eik kan føre til at Neptune Properties' må endre utbyggingsplanene for Kongsveien 82, mener tidligere direktør for Naturhistorisk museum, Elen Roaldset.

GRENSETRE: Stammen står helt ved tomtegrensen til Kongsveien 82, i Heiasvingen 28.

SJELDEN EIK: Kun syv så store eiker var registrert i Oslo i 2012.

OMFANGSRIK: Kronen strekker seg 11 til 16 meter ut fra stammen og inn på Kongsveien 82

HOLTET: – Det sies at en eik av denne størrelsen kan være fra 300 til 800 år gammel. Så dette er ikke noe man bare kan replante, sier Roaldset.

LES OGSÅ: Averterer Holtet-boliger før planen er vedtatt

Eika står i Heiasvingen, på grensen mot Kongsveien 82 og går inn under kategorien hule og store eiker som etter Naturmangfoldloven er gitt en ekstra beskyttelse.

Dette gjelder «eiketrær som har en diameter på minst 63 centimeter, tilsvarende omkrets på 200 cm».

Eika i Heiasvingen har en stammediameter på 120–130 cm og omkrets på cirka fire meter. I Naturbasen er den i kode G Grov Eik.

– For Oslo kommune var det i 2012 kun registrert syv slike eiker, forteller Roaldset og legger til at eika i Heiasvingen ikke da var registrert.

SE EIKA OG HØR ELEN ROALDSET FORTELLE HER

Sårbare røtter

Kronen strekker seg 11 til 16 meter ut fra stammen og inn på Kongsveien 82, der Neptune planlegger å bygge 45 leiligheter. Anslått byggestart var satt til siste halvdel av 2014.

– Røttene kan gå to til tre meter lenger ut enn kroneradien, forteller Roaldset, og legger til at store eiker bør beskyttes fra høy bebyggelse nærmere enn fire meter fra eikekronens yttergrense og aldri nærmere enn ti meter fra stammen.

– Det er veldig få slike trær igjen og det er stort press på dem som er i sentrale strøk, sier Roaldset som frykter at gravearbeider ved treets røtter kan få fatale konsekvenser for eika.

– Eikene må sikres sol, lys og vann. Graving og sprenging kan skade rotsystemet og senke grunnvannet slik at treet ikke får nok vann, sier hun.

LES OGSÅ: Aksjon Holtet vil stoppe leiligheter i Kongsveien 82

Vil verne treet

Tom Kvalvågnes i Streken Arkitekter, som står for prosjektet, sier at alle er enige om at eika skal bevares.

– Alle er enige om målet, vi er bare litt uenige om middelet. Nå må vi bare finne ut av hva som skal til for å bevare det, sier Kvalvågnes.

– Vi har ikke undersøkt hvor røttene går ennå, men hvordan treet best skal bevares er noe vi må bli enige med Bymiljøetaten om. Om nødvendig må vi justere prosjektet noe, sier han.

Reguleringsplanen for tomten skal nå ut på høring.

– I denne planen vil det være et krav at treet skal bevares, sier Kvalvågnes.

LES OGSÅ: Vil kjøpe Frikirkens Hus på Holtet

Ulike rapporter

Styret i Sameiet Heiasvingen har bestilt en vurdering av eiketreet ved BioFokus som konkluderer med at slike trær er sjeldne og «helt klart en verdifull naturtype».

Streken har også bestilt en rapport der trepleier konkluderer med at «etablering av hus og garasjeanlegg inne på tomta vil i liten grad påvirke treet negativt».

– Skaden ser man ikke alltid umiddelbart, da kan det være for sent, sier Elen Roaldset.

LES OGSÅ:

Her kommer ti nye Holtet-leiligheter

Flertall felte innbyggerinitiativ

Ingen vil ødelegge Holtet

Siste ord er ikke sagt

Folkemøte: Høyre i motvind

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.