RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjelens tjener

I kjølvannet av dokumentaren "Pastorens tjenere" som ble vist på Brennpunkt på NRK den 25. april, holdt Arne Tord Sveinall et seminar om sjelesorg i Lambertseter Kirke sist lørdag.

Lambertseter:Eirin Olafsen og familien ga alt for menigheten Guds Lam kirke, nå kalt Oslo Gospel Center, i 13 år. Etter at den ene datteren hennes, og etterhvert resten av familien, valgte å bryte ut av sekten for et år siden, har Eirin opplevd en stor sorg. Det var med bakgrunn i denne episoden leder ved Institutt for sjelesorg på Modum Bad, Arne Tord Sveinall, holdt seminar i menighetssalen i Lambertseter kirke på lørdag.

Respekt

Menigheten Guds Lam kirke/ Oslo Gospel Center har sine lokaler på Ryen og teller i dag rundt 80 aktive medlemmer. Bare det siste året har omlag 100 voksne brutt ut av menigheten. Felles for mange av dem er psykiske reaksjoner og skyldfølelse i etterkant. De færreste våger å stå fram på den måten familien Olafsen har gjort.

Jeg gjør dette for å gi respekt til ungdommene som har gått ut av menigheten og som tross alt har framtiden foran seg, sier Eirin Olafsen.

Sammen med datteren Marte oppsøkte hun sjelesorginstituttet på Modum Bad for å få hjelp til å bearbeide vonde følelser og komme videre i livet. Der startet også planene om å arrangere seminaret "Når det sunne blir usunt" i Lambertseter kirke.

Krav

Eirin mener at store deler av familiens liv ble ødelagt i den perioden de ga alt for menigheten. Da Marte valgte å forlate sekten på grunn av alle begrensningene og de strenge reglene der, ble moren stilt overfor enda et krav. Hun fikk valget mellom å bekjenne offentlig for menigheten at datteren var en løgner, eller forlate jobben sin på menighetens egne barneskole. Eirin valgte det siste.

De som har brutt ut av denne eller andre sekter tror som regel at de var med på noe godt, men møtte det motsatte, sier Sveinall.

Lederen ved sjelesorginstituttet er landets fremste ekspert på å hjelpe mennesker som har fått problemer som medlemmer av lukkede kristne sekter.

Mange av de rundt 80 tilhørerne på seminaret hadde selv brutt ut av en sekt eller hatt andre vonde opplevelser.

Gjeldsfri

Jo lenger man har vært med i en sekt, jo mer mentalt vanskelig er det å bryte ut, mener Sveinall.

Han påpekte spesielt viktigheten av å gi rom og tid for magefølelsen. For selv om den bruker lenger tid enn intellektet, sier den oss som oftest noe viktig og riktig.

Pastoren i Guds Lam Kirke stilte svært høye krav til medlemmene, og opphøyde seg selv som den eneste lederen.

For slike ledere gjelder det å sette mennesket i mental gjeld. Hvis du klarer det, kan du få folk til å gjøre hva som helst for deg, sier Sveinall, og trekker fram et aktuelt sitat av Freud: "Skyldfølelse er kongeveien til all manipulasjon".

Sveinall har hjulpet et hundretalls mennesker i samme situasjon som medlemmene av Guds Lam Kirke/ Oslo Gospel Center gjennom sine seminarer og gjennom samtaleterapi. Han har også skrevet flere bøker om temaet. Guds Lam Kirke er nå omorganisert under paraplyorganisasjonen Gospel Thrust International og har fått navnet Oslo Gospel Center.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere