Sjenert rockejente

Erik Wenberg Jacobsen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Solveig Andsnes og Elisabeth Carew som Snowbirds. Ingeborg har fått på seg den blonde parykken

Erik Wenberg Jacobsen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Solveig Andsnes og Elisabeth Carew som Snowbirds. Ingeborg har fått på seg den blonde parykken Foto: Foto: 3 Sagas/Gisle Bjørneby

Ingeborg Sundrehagen Raustøl rocker i musikalen Buddy Holly, men egentlig er prinsdalsjenta sjenert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Buddy Holly (Heine Totland) og Maria Elena (Ingeborg Sundrehagen Raustøl) hadde et kort, men intenst ekteskap. Han fridde første gangen de traff hverandre. Foto: Foto: 3 Sagas/Gisle Bjørneby

Klikk på bildet for å forstørre.

Maria Elena møtte Buddy Holly da hun var sekretær hos plateselskapet hans. - Hun ble forelsket med en gang hun så ham, forteller Ingeborg. Foto: Foto: 3 Sagas/Gisle Bjørneby

PRINSDAL/SENTRUM: Dette er rock og gjengen på scenen har som mål å få publikum opp av setene, men det er ikke alltid like enkelt.

LES OGSÅ: Heine leker med Buddy

- Noen dager hopper folk opp tidlig i forestillingen, andre ganger har vi problemer med å få dem opp. Det er ikke bare publikums skyld, men kommer også an på hva slags energi vi sender ut. Noen ganger har jeg vært nødt til å danse ut på scenekanten og rope ”Reis dere opp!”. Folk er ganske sjenerte og vil ikke være de første som reiser seg. Likevel ser vi at de koser seg. Det er ganske morsomt å se hva som skjer når det plutselig er en som reiser seg. Da popper de andre opp her og der i salen, ler hun.

Spiller en annen

Sjenanse er noe som Ingeborg kjenner godt til. Hun var fryktelig sjenert selv da hun var yngre.

- Jeg holdt meg mye for meg selv da jeg var barn. Jeg sang i kor, spilte piano og sang, men ikke for andre, fordi jeg var så fryktelig sjenert. Det er jo komisk å tenke på, men jeg har likevel alltid hatt lyst og et behov for å spille teater. Jeg trodde egentlig jeg skulle bli klassisk sanger og tok klassisk linje på videregående. Mens jeg gikk der var jeg i kontakt med et castingbyrå og gjorde litt småting. Da oppdaget jeg at det ikke var så skummelt når jeg skulle spille en annen rolle enn meg selv.

Hun begynte på folkehøyskole og tok teaterlinjen der, så ble hun medprogramleder og skuespiller i barnetvserien Kykelikokos på NRK.

- Det tok noen år før jeg turte å søke på teaterhøyskolen. Jeg måtte bruke noen år for å finne ut om det var andre ting jeg kunne gjøre.

Det var det ikke, så i våres var hun ferdig med studiene. Da hadde hun også lagt bak seg rollen som May, en av de sentrale personene i såpeserien Hotel Cæsar.

Prestedatter

Ingeborg er født på Nordstrand og flyttet til Prinsdal da hun var fire år. Der bodde hun til hun var 17. Nå bor hun på Sagene. Faren hennes, Hans Erik Raustøl, var prest i den lokale menigheten i Prinsdal.

- Det var ikke alltid så kult å være prestedatter. Allerede da jeg bodde i Prinsdalen var det 42 nasjonaliteter der og mange religioner og kulturer, så jeg var jo ikke den eneste med religiøs bakgrunn. Men siden pappa var prest i den lokale kirken hadde han også ansvaret for skolegudstjenestene. Ingen omtalte ham med navn, bare som ”Presten”, forteller hun.

Ingen kjedelige sanger

Nå er det Folketeatret som gjelder. Ingeborg spiller Maria Elena Santiago, som Buddy Holly giftet seg med. Hun hadde ikke noe særlig kjennskap til Buddys musikk før dette prosjektet, men føler likevel at hun hadde et forhold til musikken da hun begynte å høre på sangene. Å plukke ut en favorittsang er likevel ikke enkelt.

- Jeg liker jo godt duetten vår True love ways og Raining in my heart, men det er så mange fine. Jeg har ikke funnet en sang som er kjedelig!

Parykker

Det er ikke bare rollen som Elena Maria hun har. Hun er også med i koret Snowbirds og har noen små roller innimellom. Kostymeskiftene går dermed unna bak scenen og hårfargen endres like fort.

- Har du farget håret blondt?

- Vi har innmari flinke sminkefolk! Jeg bruker faktisk ulike parykker hele tiden, men det er det ikke så lett å se, ler hun.

70 stykker kjempet om rollen som Maria Elena. Ingeborg tror hun har fått alle rollene sine fordi hun jobber hardt.

- Talent er en bit, men man må ha is i magen og tro på at det går. Dette er heller ikke et yrke som går av seg selv. Man må jobbe hardt som skuespiller i dag. Det er slutt på at unge skuespillere drikker seg fulle etter forestilling, for man må jobbe hardt om dagen også. Vi legger for eksempel stemmer på reklame og jobber med andre prosjekter. Og vi må alltid følge med for å finne ut hva som skjer. Det nytter ikke å sitte hjemme og vente på at noen skal tilby en rolle.

Vil skape drømmerollen

- Og hva er drømmerollen?

- Det er noen roller jeg kunne tenke meg når jeg blir skikkelig voksen, men jeg er også opptatt av at ny dramatikk skal skrives. Nye roller vil komme og kanskje jeg er med på å skape min egen drømmerolle og skriver den selv? Etter hvert håper jeg at det er noe jeg kan være med på å skape.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.