RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjømennes Helseheim og Godthaab rehabiliteringssenter

Høyre i Vestre Aker har registrert at Helse Øst etter en anbudsrunde ikke ville inngånye avtaler med Sjømennenes helseheim (SjH) og Godhaab rehabilliteringssenter (GH). Denne avgjørelse, er fra Godhaabs side, ble brakt inn for retten og skapte et stort engasjement fra flere berørte parter. Helse Øst har beklaget sin avgjørelse og nå prøver nå å fremstå som den "reddende engel" for GR og Sjømennenes Helseheim i 2006.

Helse Øst sin avgjørelse har medført at godt fungerende tilbud med kort avstand til egen bopel er omgjort til tilbud som medfører lange reiseveier, med tilhørende kostnader for Helse Norge og den enkelte uten at det kan dokumenteres at de som kom seirende ut av anbudsrunden kunne gi brukeren totalt sett, et bedre tilbud. De aller fleste får nå minst 1 times reisevei til anvist offentlig betalt rehabiliteringsinstitusjon. Det innebærer store transportutgifter for samfunnet og ofte stor misnøye og ubehag for pasient og pårørende. I 2006 finnes det ikke rehabiliteringstilbud i Oslo/Akershus.

Det udekkede behovet gir seg utslag i:
Sykehuskøer grunnet at utskrivningsklare pasienter opptar plassene
Press på sykehjem og hjemmehjelpstjenesten
Misfornøyde pasienter og pårørende som må sendes til rehabiliteringsinstitusjoner 1-3 timer av gårde.
Større utgifter for samfunnet pga transportutgifter og pasienter på feil pleienivå

Høyre er av den oppfatning at det må være mulig å finne måter å innlede samarbeide med GH og SjH på gjennom å redusere antallet som ligger og venter på utskrivning fra sykehusene, som bydelene betaler dyrt for å gi disse et aktivt tilbud som kan gi håp om en fortsatt fremtid i eget hjem samtidig som sykehusene får frigitt kapasitet til de pasientene de etter loven skal prioritere.

Til saken hører det også med at Helse Øst selv har gitt Sunnaas sykehus SSHF -følgende mandat:
SSHF har en formell posisjon som rådgivende organ for HØ knyttet til utvikling av rehabiliteringstilbudet i regionen.
SSHF skal videreutvikle sin rolle som ledende helseforetak innenfor rehabilitering i regionen og om mulig innta en nasjonal posisjon.
SSHF skal være sentral premissleverandør i utvikling av rehabiliteringsfeltet, både faglig og strukturelt.
SSHF skal etablere en koordinerende enhet for rehabiliteringsfeltet.

I mandatet fra Helse Øst liger det at SSHF skal videreutvikle sin rolle som ledende helseforetak innenfor rehabilitering i regionen og om mulig innta en nasjonal posisjon. SSHF skal videre etablere en koordinerende enhet for rehabiliteringsfeltet. Prosjektet som har fått navnet, utvikling av rehabiliteringstjenestene (URT), skal vektlegge tiltak for å forbedre behandlingskjedene, blant annet gjennom en beskrivelse av de faglige standardene. Både formål og hovedoppgaver er basert på det overordnede målet: "Rett pasient på rett sted, til rett tid" - i henhold til strategisk fokus for Helse Øst.

For å sikre en god forankring av prosjektet, både i arbeidsprosessen og med tanke på senere implementeringsprosesser, planlegges et nært samarbeid med fagpersoner fra de ulike helseforetakene samt de private aktørene og brukerorganisasjonene. Dette prosjekt er nå avsluttet og ligger til behandling i Helse Øst. Det er derfor meget oppsiktsvekkende at Helse Øst har stilt GH og SjH i en situasjon som ikke kan sies å være i sammenheng med det mandat de selv har gitt til SSHF.

Med meget god erfaring fra konkurranseeksponering av helsetjenester i Oslo kommune er det mye som skurrer i denne sak, både ut fra et økonomisk som sosialt ståsted.

Det som opprører meg mest er at Helse Øst behandler mennesker som produkter og varer, det er ikke slik konkurranseeksponering av helsetjenester skal forstås eller praktiseres.
Helse Øst opptrer nå som de mest utspekulerte rovdyr kapitalister vi kjenner fra byggesaker i Oslo kommune og ikke som helseforetak som ser rehabilitering i et helhetlig samfunnsperspektiv med "Riktig behandling og rehabilitering, på rett sted til rett tid.

Gunnar A. Stavnes
Leder bydelsforening Vestre Aker Høyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere