*Nettavisen* Nyheter.

Sjokkbygg midt i veien

Sett fra Skøyen stasjon ligger kontorbygget direkte i Tingstuveien. Foto: ILLUSTRASJON: ARCASA Arkitekter

Beboere i Tingstuveien fikk kaffen i halsen den morgenen de oppdaget at det skulle komme et stort kontorbygg midt i Tingstuveien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lotta Buckle, Erik Kvernberg, Fritz Widing og Arild Vollan ble sjokkert da de fikk vite at kontorbygget skulle komme på denne tomten. Til høyre i bildet går Tingstuveien. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Klikk på bildet for å forstørre.

Her ved broen vil den offentlige veien bli stengt om kontorbygget blir realisert. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontorbygget midt i Tingstuveien og ut mot Hoffsveien . Gangvei er tegnet inn mot jernbanelinjen. Foto: ILLUSTRASJON: ARCASA ARKITEKTER

HOFF: I en annonse i Aftenposten 12. oktober kunngjorde Skanska at det var satt i gang detaljregulering for et kontorbygg i Tingstuveien 31. De som var så heldige å oppdage annonsen gjorde store øyne da det viste seg at et åtte etasjers kontorbygg på cirka 10 000 m² skal plasseres midt i nedre del av Tingstuveien på Hoff.

Stengt ute

– De vil altså bygge et gigantisk kontorbygg i en offentlig vei. Det verste er at det ser ut som Plan- og bygningsetaten støtter planene. Hvis dette blir gjennomført blir vi som bor i Tingstuveien stengt ute fra vårt nærområde, sier Arild Vollan.

Tingstuveien som går inn fra Hoffsveien og over jernbanen er eneste vei mot Hoffområdet for beboerne. De har vært helt uvitende om at den på 80-tallet fikk reguleringsstatus som gangvei, selv om den ialle år har vært brukt som offentlig vei. Det er denne reguleringen som gjør at Skanska kommer opp med sitt private forslag om å bygge ned Tingstuveien og «erstatte» Tingstuveien med en gangvei langs jernbanelinjen.

– Dette har vært offentlig vei siden jeg flyttet hit for 40 år siden. De kan ikke erstatte en offentlig vei med en gangsti. Av erfaring vet vi hvor viktig denne veien er for blant annet utrykningskjøretøyer, sier Fritz Widing.

Ikke plass

– Hvis veien stenges må utrykningskjøretøyer som sykebiler, politi og mindre brannbiler finne en annen vei inn i området. Eneste inngang er fra Bestumveien i enden av denne lange og smale veien. Hvis det så skulle skje noe i nedre del av veien vil vi være fortapt og stengt ute ved en utrykning. Det er helt uforsvarlig, i tillegg til at kjøretøyene får en veldig lang omvei, sier Erik Kvernberg, som peker på flere uheldige omstendigheter.

– Tingstuveien er preget av mye fremmedparkering. Ofte snur for eksempel søppelbilen fordi det ikke er plass til å passere. Dette skal altså bli vår eneste vei ut av området. For dem som bor nærmest jernbanebroen er det flere ganger om vinteren umulig å forsere bakketoppen med bil, hvor eneste mulige utgang er over broen og ned i Hoffsveien, sier Erik Kvernberg.

Blir sinte

– Vi blir sinte og det er helt uakseptabelt å bli stengt ute fra vårt naturlige nærområde på denne måten, om det gjelder handling eller tilgang til skoler og barnehager. Tenk på alle som bruker tjenestene på Hoff. Med dette kontorbygget blir all trafikk truet nedover Tingstuveien, sier Lotta Buckle.

Widing viser til at han har både datter og barnebarn som er naboer.

– De er begge leger som ofte må rykke ut på kort varsel. De er helt avhengige av å bruke denne delen av Tingstuveien. Vi kan ikke risikere å bli stengt inne, med kun en utgang fra området, sier Widing.

Truer jenbanen

Bydel Ullern og Jernbaneverket har protestert mot planene og stenging av Tingstuveien. Vollan som tidligere har vært informasjonssjef i NSB har i tillegg et annet poeng.

– Det er lagt planer om nytt dobbeltspor og tunnel mellom Skøyen og Lysaker. Dette er planer jeg kjenner godt til. Selv om regjeringen så langt ikke har prioritert disse planene, vil tunnel og dobbeltspor tvinge seg frem etter hvert. Med et stort kontorbygg her er jeg redd for at planene ikke kan realiseres, noe som vil få avgjørende konsekvenser for jernbaneutviklingen.

Kort tidsfrist

– Bare det at en privat utbygger kan ta en offentlig vei er helt uakseptabelt. Jeg reagerer også på den korte tidsfristen til uttalelse i denne komplekse saken. Til alt overmål var det heller ikke mulig å innhente informasjon fra dem som var oppgitt som informasjonsansvarlig for utbygger. Jeg fikk beskjed om at vedkommende var i New York og ikke var tilgjengelig. Jeg har bedt Plan- og bygningsetaten om at det blir satt en ny tidsfrist, sier Vollan, som også er forundret over at etaten ikke har bedt om uttalelser fra blant annet Brann- og utrykningsetaten for å få vurdert konsekvensene av stenging av Tingstuveien.

Beboerne lurer også på hvordan den planlagte gangveien skal føres stupbratt fra jernbanebroen og ned i Hoffsveien.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.