RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjørøvere i norske farvann

Søndag 15.mars kl 14, på Norsk Sjøfartsmuseum, forteller marinarkeolog Dag Nævestad om virkelige sjørøvere som herjet på norskekysten i middelalder og opp på 1600-tallet.

Her får vi får høre om bakgrunnen for det fryktede brorskapet ”Fetaljebrødrene” fra Østersjøen, som herjet på slutten av 1300-tallet, og blant annet plyndret Bergen i 1393. ”Guds venn og alles fiender” kalte de seg.

Flere navngjetne sjørøvere var Klaus Störtebeker, som kapret skip helt oppe i Skien, Claus Kniphoff, som tok abbeden av Lysekloster som gissel og fikk store løsepenger, og Martin Pechlin fra Femeren, som drev sjørøveri i farvannet rundt Lindesnes i 1526. Hans sjørøverskip ble overmannet og brent ved Mandal.

Den forferdelige Jan Mendoza herjer tidlig på 1600-tallet i ”Nordhavet”. Handelsskip ble erobret eller senket, og sjørøverne gikk i land og tok folk til fange, som siden ble solgt som slaver i Algerie.

-Etter en lang jakt lykkes det å fange Mendoza helt oppe ved Kapp Kanin, ved innseilingen til Kvitsjøen. Han førtes i lenker til København, hvor han fikk lov til å prøve den nye vippegalgen ved Østerport…

Velkommen til foredrag!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere