Gå til sidens hovedinnhold

Skal blomstre i hvitt

Om få år skal fruktre-alleene i Ullevål Hageby gjenoppstå i fordums prakt.

ULLEVÅL HAGEBY: Før i tiden kom folk langveisfra for å se de vakre frukttrærne i Ullevål Hageby, forteller Tor Langø, daglig leder i Oslo Havebyselskap.

Blomstrende allé

Denne uken ble nok en etappe på veien mot full utskiftning av frukttrærne i hagebyen ferdigstilt. 60 søtkrisebærtrær («Prunus avium») er satt i jorda innenfor hagegjerdene på hver side av Sognsveien, fra portnerboligene og opp til Eventyveien. Fortsatt er stammene spinkle og må støttes opp, men når de er ferdig utvokste vil de rage rundt tre meter opp i været.

Når resten av Sognsveien blir tatt til neste år vil vi få en hvitblomstrende allé av kirsebærtrær, sier Langø, men understreker at det vil ta ytterliger fem år før blomstringen vil være på sitt flotteste.

300 trær

Plantingen av i alt 300 nye frukttrær i hele hagebyen ble vedtatt av styret i borettslaget i 2004, og startet så smått i forfjor. Etter planen vil arbeidet, som etter en ambudsrunde ble tildelt Park- og Idrett KF, fortsette frem til 2012/2013. Prislappen er på 300.000 kroner i året. Frukttrærne, i hovedsak kirsebær- og epletrær med hvit blomstring, vil glede beboerne i 70-100 år fremover.

Spesialtrær

For de første frukttrærne ble nemlig plantet allerede da Ullevål Hageby, som feiret 90-årsjubileum i fjor, ble anlagt. Derfor er mange av de eldste trærne døde, mens andre er angrepet av sopp og sykdommer.

De syke trærne er fjernet slik at de ikke skader de nye, som er spesielt utviklet til å overleve under dagens forhold. Blant annet skal de være resistente mot sopp og tåle eksosen fra veien, sier Langø.

Treplantingen er delt inn i tre etapper og blir løpende evaluert. Sognsveien, Jutulveien og Langlia har førsteprioritet. Deretter følger Ullevålsalleen, Eventyrveien, Moltke Moes vei, Vaalveien, Gustav Heibergs vei og Nils Lauritssøns vei. Tredje og siste etappe vil omfatte Stiftamtmann Kaas' vei, Tiurveien, Elgveien, Hjorteveien, Askeladdveien, Peer Gynts vei, Vestgrensa og Tyrihansveien.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg