*Nettavisen* Nyheter.

Skal bygge ett klasserom i uka

Budsjettet ble lagt fram i går av byrådssekretær Steinar Wulfsberg Gamre (til venstre), byrådsleder Erling Lae og finansbyråd Stian Berger Røsland. – Skolesatsingen kan beskrives som at vi bygger et klasserom hver uke, sier Røsland. FOTO: Anne-Grethe Ulriksen

I dag klokken 10 la byrådet frem sitt forslag til budsjett for 2010. Nå starter den politiske tautrekkingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekebergbanen skal fornyes i 2010.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådet foreslår 116 millioner til fremkommelighetstiltak for kollektivtrafikken, blant annet ny kollektivterminal på Holmlia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Totalt 108 millioner kroner er bevilget til byggingen av nye Bøler kirke, hvorav 17 millioner på 2010-budsjettet.

OSLO: I løpet av de siste årene har befolkningsveksten vært stor. Godt over 50.000 flere innbyggere i løpet av de siste fem årene, og slik er det forventet det skal fortsette. Dette er en viktig faktor når byrådet nå legger frem sitt budsjettforslag for neste år.

Først og fremst skal det satses på de eldre, de unge, kultur og miljø.

– I 2010 skal 200 millioner kroner ekstra til sykehjemmene bidra til at bydelene kan senke terskelen for å få sykehjemsplasser og øke bemanningen, sier byrådsleder Erling Lae. Dette bidrar til økte rammer for bydelene, og særlig vil pengene komme bydeler med mange eldre, som Nordstrand og Østensjø, til gode.

– 180 av disse millionene skal brukes til å senke prisene for sykehjemsplasser. Det betyr at bydelene får råd til flere plasser og at terskelen for å få sykehjemsplass blir lavere, sier byrådsleder Erling Lae.

Byrådet foreslår også investeringer på 674 millioner til omsorgsboliger, sykehjem og institusjoner det kommende året.

Til de unge er det skolesatsing som står øverst. Skolebyråden lover at Osloskolen skal bli enda bedre. Også kvalitet i barnehagen står i fokus i 2010-budsjettet. Og 26 millioner kroner er avsatt til språkstimulerende tiltak for førskolebarn.

Miljøsatsing står også høyt. Blant annet skal kildesortering komme i gang, utfasing av oljefyrer, mer fjernvarme og økt kollektivtrafikk er stikkord.

Kirke og kultur

På investeringssiden er det Bjørvika som har fokus når det gjelder kultursektoren.

– Det skal investeres 2,1 milliarder kroner i Bjørvika for å realisere et nytt Munch-museum og Deichmanske hovedbibliotek. I 2010 er det avsatt 610 millioner til denne kultursatsingen, sier Lae.

Fra 2010 ønsker byrådet å tildele 20 millioner kroner årlig til vedlikehold av kirkebygg.

Til Bøler kirke er det til sammen bevilget 108 millioner kroner, hvorav 17 millioner på 2010-budsjettet.

Biogass på Klemetsrud

Miljøet står også sentralt i byrådets budsjettforslag.

– I dette ligger blant annet bedre renseanlegg, utvidet kildesortering og utfasing av oljefyrer. Vi får ny forbrenningslinje på Klemetsrud for energigjenvinning til fjernvarme. Prosjektet med biogass på Bekkelaget blir fullført i 2010, slik at 60 busser kan bruke det miljøvennlige drivstoffet. Vi skal også doble antall ladestasjoner for elbiler i byen, fra 200 til 400 ladestasjoner. Fortsatt kraftig satsing på kollektivtrafikken er også en del av miljøsatsingen, sier Lae.

I det kommende året starter to store kollektivprosjekter i vårt distrikt; det skal gjennomføres moderniseringstiltak på Lambertseterbanen, inkludert en ny og moderne stasjon på Lambertseter, og Ekebergbanen skal også fornyes.

Byrådet forslår i tillegg å bruke 116 millioner til fremkommelighetstiltak for kollektivtrafikken, og en ny kollektivterminal på Holmlia er et av tiltakene.

Investerer i skole

Byråd Stian Berger Røsland understreker at Oslo står overfor store utfordringer.

– Oslo har en voldsom befolkningsvekst. I fjor fikk vi 15.000 flere innbyggere. I løpet av de neste 20 årene snakker vi om mange hundre tusen flere innbyggere. Hvis ikke Oslos befolkning skal oppleve svekkelse i de kommunale tjenestene må vi bygge ut i takt med befolkningsveksten, sier han, og fortsetter:

– I løpet av de neste fire årene har vi et investeringsbudsjett på 25 milliarder kroner. 80 prosent av dette går til sosial infrastruktur. Mens mange andre kommuner ikke har vekst i det hele tatt må vi møte befolkningsveksten med nye barnehager, skoler og sykehjem. I de neste fire årene vil vi for eksempel investere 8,6 milliarder i skolesektoren.

– Det kan beskrives som at vi bygger et klasserom hver uke i disse årene, sier Røsland.

Ser lysere ut

Han viser til at byrådet har lagt frem et budsjettforslag uten rammereduksjon.

– Vi har unngått kutt og har kunnet skrive opp utbytte og skatteinngang. Det var usikkerhet knyttet til finansuroen, men nå ser det litt lysere ut. Vi fryktet større arbeidsledighet med dertil høyere sosiale kostnader. Oslo er avhengig av skatteinngangen og ikke statlige overføringer som andre kommuner nyter godt av. Derfor er det viktig at arbeidsledigheten er lav og at vi også kan skrive opp utbyttet for våre investeringer i markedet, sier Røsland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.