*Nettavisen* Nyheter.

Skal det være en polsk pølse?

Lukasz Pawlak har starta opp polsk matbutikk på Løkka. FOTO: LARS ROAR RUD

Polske Lukasz Pawlak har lyst til å "pepre" østkanten med pølser fra hjemlandet.

GRÜNERLØKKA: En butikk med polske matgleder er nå å finne sentralt på Grünerløkka. Ta utgangspunkt i Deichmanske bibliotek og drei inn mot venstre inn i Nordre gate. Speid etter skiltet "Sami Swoi" på venstre hånd, så er du ved målet.

Prøve noe nytt

Bak disken finner vi en stillfaren, ung og hyggelig mann. 24-årige Lukasz Pawlak fra byen Wroclaw sør i Polen, startet opp i august. Østkantavisa skrev om en lignende etablering i desember 2008, men det gikk ikke bra. Pawlak er i konkurranse med én butikk i Pilestredet. Han tror det er grunnlag for butikk også på Grünerløkka.

– Jeg tror Grünerløkka er et bra sted. Det er mange fra Polen som bor her, jeg ser polske biler hele tida. I Oslo må det være tusenvis, tipper gründeren.
Lokalene er ikke de mest innbydende, og utvalget foreløpig beskjedent. Det kan minne om et slunkent utsalgssted fra det tidligere østblokken. Men det kommer mer varer, forsikrer innehaveren.

– Alt er ikke helt iorden enda. Jeg har endel problem med tollmyndighetene. Det hender de stopper leveransene, og de tar veldig mye betalt. Jeg venter snart en stor ladning med pølser, sier han.

Ikke noe pølsevev

La oss snakke om pølser. Ifølge Pawlak er pølser en viktig del av det polske kostholdet. Han viser frem kabanosspølser og snakker seg varm på klassikeren "kilbasa".

Vi nordmenn kjenner kanskje best til tyske pølser. Hva utmerker de polske pølsene?

– Jeg synes tyskerne putter mye merkelige krydder i sine pølser, for eksempel cummin. De polske har røyket smak. Vi røyker det meste. Uten denne smaken blir maten lite attraktiv for en polakk, forklarer han.

Tenk deg følgende scenario. Som utvandret nordmann oppdager du plutselig en norsk matbutikk på hjørnet. Lukasz Pawlak har sett mange gledesscener utspille seg foran mathyllene.

– De blir jo lykkelige over å få mat fra hjemlandet. Når de kommer hit, tar de med seg så mye de klarer. Polsk mat smaker totalt annerledes enn norsk, sier han.

Det går det gjerne i panert fisk, bigos eller pierogy.

– Flere og flere nordmenn får opp øynene for polske pølser. Mange har jo vært på ferie i Polen og selv erfart at de er virkelig gode, sier han ivrig.

– Hvem er det som kommer innom butikken?


– De fleste er polakker. Men også endel ukrainere, og enkelte russere. Til og med en australier har vært her. Han skulle ha pølser. Det tyder jo på at pølsene er berømt flere steder i verden, sier han patriotisk.

Sylteagurker og sild er også polske matklassikere. Pawlak forklarer forskjellen til norsk sild.

– Dere har en mye søtere smak på silda. Vår smak er mer sur, sier han.

Røyket ost

I hyllene finner vi også diverse oster. Pawlak prøver ikke å ta på seg æren for å ha funnet opp gouda.

– Den var det hollenderne som fant opp. Men det var vi som begynte å sette til røyksmak. I Polen får du også røyket kyllingkjøtt. Det smaker jo nydelig, men jeg tar det ikke inn lenger, forteller han.

Polakken kom til Norge i 2007 og jobbet opprinnelig som kokk. Men han gikk lei og ville prøve noe nytt. Matkunnskapene skulle det altså ikke være noe galt med.

Hva tenker du om fremtiden da?

– Jeg tror det skal bli bra. Det er jo kjempebra om jeg overlever. Jeg kjenner en som driver butikk i Drammen. Han skal snart utvide. Jeg har tilgang til en kjeller som kan åpnes senere. Men det gjelder å starte forsiktig!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.