*Nettavisen* Nyheter.

Skal dra deg opp av sofaen!

TANKESMIE: Deltagerne, fra v. bak: Ida Emelie Helgesen, Solveig Nordengen, Jeanett Rogn Johansen, Elise Benedicte Jensen, Runar Andersen, Kjell Petter Opphiem, Håvard Undem, Magnus Nyløkken, Anders Øen, fra v. foran: Sara Aske Lunde, Kathrine Marthinsen, Thiago Meyer, Kristine Telebond, Hanna Melhus, Sigrid Merli Nyland, Johannes Czaikowski. Foto: Eivind Taksrud, Who Dares Media AS

I helgen har denne gjengen pønsket ut hvordan vi skal bli i bedre form. Forslagene skal overleveres helseministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

AKTIV: Deltagerne i "Et friskt pust" fikk også rørt på seg i helgen. Foto: Eivind Taksrud, Who Dares Media AS

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eivind Taksrud, Who Dares Media AS

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBATT: Hvordan få folk ut i aktivitet? Magnus Nyløkken fra Nordberg og Skiforeningen i rutete skjorte. Foto: Eivind Taksrud, Who Dares Media AS

SOGN/OSLO: Det er mange som vil ha oss i form, og det er bra. Blant annet «Aktivtetsalliansen» - et samarbeid mellom Den Norske Turistforening, Virke Trening, Skiforeningen, Syklistenes Landsforening, Sportsbransjen, Grete Roede og Gjensidigestiftelsen.

I helgen arrangerte alliansen brainstorming på Idrettshøyskolen; Hvordan få enda flere i fysisk aktivitet?

Magnus Nyløkken (30) fra Nordberg, og som til daglig jobber i Skiforeningen, var med i tankesmien; «Et Friskt Pust».

– Det var en spennende og interessant helg, med ledere innen fysisk aktivitet fra alle i allisansen. Det kom mange bra forslag på bordet, og nå skal det hele sys sammen og legges frem blant annet for helseministeren, forteller Magnus.

Lavterskeltilbud og inkludering

Blant annet ble følgende problemstillinger diskutert; Hvordan nye budskap kan motivere befolkningen til å være fysisk aktive og hvordan kan arbeidslivet tas i bruk for å få flere i fysisk aktivitet?

Hvordan forebygge stillesitting og øke hverdagsaktiviteten i den voksne befolkningen? Hvordan få flere barn og unge i aktivitet, hvordan få flere innvandrere i fysisk aktivitet og hvordan få politikerne til å prioritere tiltak for mer fysisk aktivitet?

Les også: Reidun (83) prioriterer P.T. flere ganger i uken

– Det var spesielt de to første problemstillingene jeg var involvert i. Lavterskeltilbud var et poeng som kom opp – viktig å få frem budskap om at man slett ikke trenger den nyeste kondomdressen og pulsklokke for å bevege seg ut for eksempel på ski. Vi i Skiforeningen ønsker å bidra til å inkludere alle. Skiforeningen har blant annet i år arrangert guidede rundløypeturer. De har vært populære, forteller Magnus.

Hva er aktivitet?

– Viktig også å forenkle budskapet om verdien av aktivitet og hva aktivitet kan være. Forskning vi ble presentert i helgen, forteller for eksempel at bare det å kunne justere arbeidsbordet på jobben, i forskjellige høyder i løpet av dagen, er mye bedre enn å ha samme stillingen hele dagen.

– Kanskje ta en ekstra runde med kaffekannen rundt til alle ansatte i kontorlandskapet? Eller gå av bussen to – tre holdeplasser før man egentlig skal, og gå de siste holdeplassene i stedet?, foreslår Magnus.

"En halvtime om dagen"

I følge en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Aktivitetsalliansen, oppgir 33 prosent at de sliter med dårlig samvittighet fordi de ikke er nok fysisk aktive.

«Fem om dagen» er kjent. Kanskje blir det like vanlig med «En halvtime om dagen»?

– Det håper jo vi. Minst en halvtimes fysisk aktivitet hver dag er anbefalingen fra helsemyndighetene. Vi vil også jobbe videre for å overbevise arbeidsgiverne om hvor viktig det er at også de er med på å tilrettelegge for fysisk aktivitet i arbeidstiden - særlig i forhold til å få ned sykefraværet, legger Magnus til.

Til ministeren

Samlingen i helgen var Aktivitetsalliansens første tankesmie. Nå skal ideene konkretiseres og ifølge alliansen «i løpet av få uker» overleveres helseminister Bent Høie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.