*Nettavisen* Nyheter.

Skal du grille i kveld?

VÆR FORSIKTIG: Vær varsom med grillingen i sommer, så slipper du et uønsket besøk fra brannvesenet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Ingenting smaker som grillmat i solnedgang. Men før du setter tennene i nygrillet biff bør du lytte til Brann- og redningsetatens eksperttips.

OSLO: For det er dessverre kort vei fra grill-lykken en varm julikveld til kullsort bopel og blålys.

Men ved å ta noen enkle forholdsregler kan du nyte grillgleden, uten å få brannvesenet på besøk.

Del på Facebook

Oslo kommunes Brann- og redningsetat har nemlig i anledning grillsesongen utformet noen grillvettregler (se faktaboks), som de gjerne deler med deg.

LES OGSÅ: Dette er en grillvinner

Ha vann i nærheten

Grillvettreglene begynner med to tips: Grillen skal stå trygt og stødig, og med god avstand til brennbart materiale. Tips to oppfordrer til å alltid ha en bøtte vann eller en hageslange nær grillen.

For mange er engangsgrill i park den beste løsningen for sommergrillingen. Også da bør man være forsiktig.

– Ved bruk av engangsgrill, sørg for at den plasseres stødig på et ubrennbart underlag. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget, forteller brannvesenet på sine hjemmesider.

Etter grillingen bør du passe på at engangsgrillen er skikkelig slokket og avkjølt med vann.

LES OGSÅ: Bygde hus av engangsgriller

Ta grillen med hjem på en forsvarlig måte, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet, er anbefalningen.

Alternativet er selvfølgelig å benytte egne avfallsbøtter til engangsgrill i parkene.

Ikke oppbevar gass i kjeller og loft

De litt mer avanserte grillerne har etter all sannsynlighet skaffet seg en gassgrill. Her er den sterkeste anbefalningen å gjøre seg godt kjent med bruksanvisningen før du begynner å grille.

Følg instruksjonene for bruk og vedlikehold av grillen nøye. Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og -slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping.

– Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen. Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes, oppfordrer brannvesenet.

Vær også forsiktig med hvor du oppbevarer propanen. Loft og kjeller er ikke egnet lagringsplass, da propanflaskene bør stå i rom med god luftgjennomstrømming.

Del på Facebook

Skulle uhellet være ute er imidlertid brannvesenet første telefon du bør ta.

– Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken. Flytt flasken til et sikkert sted dersom det er mulig. Fjern alle varmekilder som stearinlys eller sigaretter, gå vekk fra grillen og kontakt brannvesenet, skriver etaten på sine hjemmesider.

LES OGSÅ: Her bader du trygt i Oslo i sommer

Grilling på balkong i borettslag

Er du i besittelse av egen balkong er elektrisk grill det tryggeste alternativet. Sørg for god avstand til brennbart materiale og hold grillen under oppsikt hele tiden mens den er varm.

En del borettslag har egne regler for grilling, som selvsagt må følges, men uansett er en god følgeregel å passe på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboen.

Skogbrannfare

Skal du ut på tur og planlegger å grille mat, må du huske på at skogbrannfaren er stor i tørre perioder.

Sjekk skogbrannfareindeksen til Meteorologisk Institutt på yr.no før du drar, og husk at det er forbudt å gjøre opp ild i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september uten tillatelse fra det lokale brannvesenet.

DÅRLIG VÆR? Møt dem som får skylda når du er misfornøyd med været!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.