*Nettavisen* Nyheter.

Skal felle 24 trær

Fagsjef for bytrær i Friluftsetaten Tore Næss og trepleier Roar Hunstad planlegger utskiftning av trærne på St. Hanshaugen.

Friluftsetaten begynner mandag arbeidet med å felle 24 trær i parken på St. Hanshaugen. Ytterligere 30 skal beskjæres.

Klikk på bildet for å forstørre.

En sprekk opp gjennom hele stammen på en bjørk er grunn nok til å felle treet.

ST. HANSHAUGEN: Men fortvil ikke: – Til våren blir det plantet 38 nye trær i tråd med replantningsplanen for St. Hanshaugen opplyser landskapsarkitekt Guro Hessnes fra Friluftsetaten.

Vel vitende om at folk hater å ikke få beskjed om at naboen skal felle trær, har Friluftsetaten tatt kontakt med Lokalavisen nettopp for å unngå at St. Hanshaugen- beboere spesielt og byens turgåerere generelt, får sjokk når det ene treet etter det andre deiser i bakken neste uke.

Årsaken er som den ofte er når trær skal felles: De er syke og man kan ikke ta sjanse på at de utgjør plutselig skade på publikum, ved, satt noe på spissen, å deise i bakken overraskende.

Utskifting av trær

Høsten 2009 ble det utført en registrering og tilstandsvurdering av alle trærne i parken, og i desember 2009 ble det laget en replantingsplan for parkanlegget på St. Hanshaugen.

– Trær som i treregistreringen ble registrert som svake og utgjør en risiko for publikum vil i disse dager bli beskåret eller felt. Det betyr at 24 trær vil bli tatt ned og cirka 30 trær vil bli beskåret, sier hun .

Mens trærne felles og beskjæres nå de første ukene i mars, vil det i løpet av våren bli plantet inn 38 nye trær i parken, i tråd med replantingsplanen.

Eksotisk

Men dersom du gleder deg til gran og furu på toppen av haugen, må du tenke om igjen.

– Trærne som plantes i denne omgang er eksotiske arter som skal øke mangfoldet og opplevelsen i parken. Dette er trær som fint kan klare seg på grunn av de gunstige klimatiske forholdene i parken, men som har godt av en lang første vekstsesong for å sikre en god etablering. I praksis vil dette si at trærne i noen tilfeller blir plantet som en direkte erstatning for trær tidligere felt, men at mange av trærne vil bli plantet på andre plasser, opplyser Hessnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.