*Nettavisen* Nyheter.

Skal finne Norges beste idé

Ullern er godt representert i årets runde av "Skaperen". Hele fagpanelet kommer nemlig herfra.

Thune: Tre kjente ullernfjes dukker opp på skjermen, når andre runde med "Skaperen" begynner førstkommende tirsdag klokken 20.00. Katinka Greve Leiner, lokalpolitiker og direktør for strategi og innovasjonspolitikk i Innovasjon Norge, Christian Vennerød, økonom og Dine Penger-gründer, og IT-gründer Shahzad Rana utgjør fagpanelet. Sammen skal de kåre Norges beste idé.
Vi traff Rana og Greve Leiner til en kaffe på Thune.

Skrekkblandet fryd

- Det blir både spennende og skummelt å se seg selv på TV. Jeg så nettopp et lite klipp hvor de viste meg som brølte hysterisk. Vi sa og gjorde så utrolig mye dumt under opptakene, og en del av kommentarene tåler neppe dagens lys. Så jeg er litt nervøs for hvordan jeg kommer til å fremstå, ler Greve Leiner.
Rana er usikker på om han kommer til å se på programmet i det hele tatt.
- Jeg sier så mye dumt når jeg er på TV. Etterpå kjenner jeg ikke meg selv igjen, humrer han.
Sammen har de reist land og strand på jakt etter Norges beste forretningsidé. 1100 håpefulle entreprenørspirer har tatt turen til auditionene i Oslo, Bergen, Trondheim, Tønsberg og Bodø for å prøve å overbevise de tre ullernbeboerne.
- Det er klart det var hektisk. Alle helgene i høst forsvant, sier Greve Leiner.
Hun kjente verken Rana eller Vennerød fra før. Nå fullfører hun og Rana hverandres setninger.
- Vi tre fant hverandre fort. Alle er brennende engasjerte i etablerere. Vi elsker å spørre og grave, forteller Greve Leiner, og legger til at fagpanelet har utviklet sin egen sære, interne humor.
- Det har vært kjempeartig å bli kjent med både Katinka og Christian. Vi mobber Katinka litt og kaller henne "teoretikeren". Hun har fått mye pepper for å være eneste politiker, erter Rana.

Mange lyse hoder

At det finnes mange gode ideer der ute er de ikke i tvil om.
- Det var mye kreativt og bra, men også utrolig mange helt frika ideer, ler Rana.
Han vil ikke røpe så mye, men forteller at det dreier seg om flere "evighetsmaskiner".
- Det var ikke alltid lett å holde seg seriøs, når man ikke visste om personen var seriøs eller bare prøvde å kødde med oss. For oss var det viktig at folk skulle forstå at det ligger stor grad av saklighet i svarene som ble gitt. Vi ville at de skulle forlate rommet med tips om hva de kunne gjøre for å få realisert drømmene sine, forklarer Greve Leiner.
Under forrige runde med programmet var det stort fokus på "Petter Smart-oppfinnelser". Men ifølge fagpanelet trenger man ikke være noe teknisk geni for å lykkes i "Skaperen".
- Neida, vi er vel så interessert i forretningsideer.

Suksessoppskiften

Norge ligger i verdenstoppen på etableringer. Akkurat dét bekymrer de to ekspertene.
- Plutselig skal alle starte for seg selv, og jeg er redd det kommer til å smelle om ikke så lenge. Man må erkjenne én ting: Ikke alle kan være entreprenører. Det er som med fotball. Jeg har ingen tro på et fotballag med ti spisser. Enten har du legning som entreprenør eller så har du det ikke, sier Rana.
Greve Leiner er enig.
- Man behøver ikke starte for seg selv for å kunne utfolde seg. Det er vel så viktig å ha dyktige og innovative personer i store bedrifter også.
Hvis du tror du har evnene og den gode ideen som skal til for å starte for deg selv, og du i tillegg er villig til å ta risikoen, deler Rana og Greve Leiner gjerne noen tips om hvordan du kommer i gang.
- Først og fremst må du tenke godt over ideen din. Bruk tid på å finne ut om det er den riktige ideen. Så må du se på nettverket rundt deg. Har du den nødvendige støtten som trengs? Dette er ikke noe "one man show" - du er helt avhengig av å skaffe flinke folk å samarbeide med. Deretter må du teste ut ideen. Ikke vær redd for at noen kommer til å stjele den, for det skjer så å si aldri. Når du har funnet ut hva du vil og har testet ut ideen, er det på tide å skaffe pengene og kompetansen du trenger. Og husk: Inntektene kommer senere og utgiftene kommer tidligere.
Greve Leiner minner om at det ligger beinhard jobbing bak enhver suksess.
- Mange sier: "Hadde jeg visst hvor mye arbeid det er, hadde jeg aldri begynt". Men de står på og fortsetter allikevel, og det er nok fordi det er utrolig moro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag