RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal finne Oslos beste bygg


Bøler kirke er en av de 32 kandidatene til Oslo bys arkitekturpris. Bygget er tegnet av Hansen/ Bjørndal arkitekter AS og Trifolia Landskapsarkitekter DA og sto ferdig i 2011.
Bøler kirke er en av de 32 kandidatene til Oslo bys arkitekturpris. Bygget er tegnet av Hansen/ Bjørndal arkitekter AS og Trifolia Landskapsarkitekter DA og sto ferdig i 2011.
32 svært varierende prosjekter er foreslått til Oslo bys arkitekturpris. Det forventes det debatt om.

OSLO: Det finnes mange meninger om hva som er god arkitetktur, men virkelig fremragende arkitektur er ofte noe et flertall av befolkningen kan samle seg bak.

Nå skal en jury finne nettopp fremragende Oslo-arkitektur, etter å ha mottatt 32 prosjekter som er blitt foreslått til årets arkitekturpris.

Stor bredde i kandidater

Plan- og bygningsetaten har nå tatt i mot alle forslagene, som spenner fra T-banestasjon til brannstasjon, byromskvartal, rehabilitering av bygg, restaurant, kirke, barnehager, skoler, boliger og annet.

Bildeserie av alle de 32 forslagene kan du se her!

– Ved å tillate at alle typer prosjekter kan foreslås til prisen får man også vist frem bredden i det som bygges i Oslo, samtidig som det er mye større mulighet for å finne frem til de virkelig gode prosjektene. Det gir også prisen en høyere faglig anseelse blant arkitekter og landskapsarkitekter, sier leder av innstillingsrådet, Henning Kaland.

Utfordrende

Årets arkitekturpris i Oslo kommune deles ut til én vinner 17. oktober på Rådhuset. Prisen er en kommunal og politisk pris, og ordfører Fabian Stang vil selv stå for utdelingen.

Sjefsarkitekt i Plan- og bygningsetaten, Dag Christian Bjørnland, sier det blir utfordrende å finne én vinner når byggverkene varierer fra broer til kirker og kontorbygg, men at de ved å utvide forslagskriteriene fra bestemte byggtyper også får vist en større bredde i det som er bygd det siste året.

– Det er rådet for byarkitektur som råder ut fra et arkitektfaglig perspektiv. Men politikerne på Rådhuset bestemmer til slutt, og de kan ta andre hensyn hvis de ønsker det, sier han.

Ønsker debatt

Bjørnland presiserer at fokuset på arkitektonisk kvalitet veier tungt.

– Hvis det er prosjekter som kan spore til litt diskusjon er det bare fint. Den viktigste intensjonen er å spire til debatt og engasjement rundt arkitektur i Oslo, sier han.

Bjørnland vil ikke røpe om han har en personlig favoritt.

– Det jeg kan si er at de siste års vinnere i prisen har holdt høy kvalitet. Det er mye forskjellig med høy kvalitet som bygges i Oslo.Er du enig med Bjørnland? Hvordan synes du Oslo burde bygges?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere