RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skål for poteten!

Forrige torsdag stod i potetens navn på Ryenhjemmet, og beboerne fikk kose seg med hjemmelagde lomper, akevitt og mye annet potet-godt.

Ryen: Poteten er noe alle har et forhold til, innledet aktivitør Janne Roaldsøy i sitt lille foredrag om potetens historie som startet Ryenhjemmets private hyllest til den næringsrike og allsidige knollen.

Potetens historie strekker seg så langt som 8 000 år tilbake i tid, forteller Roaldsøy videre og forklarer at grønnsaken var enormt viktig blant de gamle Inka-indianerne i Peru. De tilba poteten for dens helbredende effekt, men når Columbus og spanjolene brakte poteten til Europa, var folk mer skeptiske. Noen trodde den var farlig og at man kunne bli spedalsk av å spise den.

Da hungersnøden satt inn, forandret derimot folk mening da den lille knollen reddet mangt et liv. Den er så næringsrik at man kan leve lenge på kun potet, og grønnsaken var trolig også vår viktigste næringskilde under andre verdenskrig.

Vekker minner

Beboerne på Ryenhjemmet nikker bekreftende og gjenkjennende under foredraget. Aktivitør Ellen Thorstad kan fortelle at de har jobbet med poteten i et par uker før denne dagen.

Vi har hatt erindringsgrupper og det er jo masse ressurser her på huset. Beboerne har hjulpet til med å bake og de har mange historier å fortelle. Paul der borte vokste opp på gård og har drevet som potet-bonde. Han hadde selvsagt mye å fortelle, beretter Thorstad.

Akevitt for sjelen

I kroken, like ved utstillingen av et gammelt hjemmebrentapparat, sitter Arne Barhaugen. Aktivitørene måtte tilkalle ham for å få hjelp til å montere apparatet.

Det er ikke helt i orden enda. Det mangler en del, forklarer Barhaugen.

Det er jo beboerne her som har kunnskapen på dette området, vi vet jo ikke noe om dette her, forteller Ellen Thorstad.

Arnt Jarset har vært beboer ved hjemmet i tre måneder og roser pleierne opp i skyene.

Kroppen fungerer ikke så bra lenger, men det er godt å være her likevel, smiler Jarset lurt og hever glasset med akevitt.

Skål, sier han mens han peker mot glasset og legger til:

Det er så godt for sjelen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere