Gå til sidens hovedinnhold

Skal knuse ransmiljøet

Grønland politistasjon skal satse knallhardt på å knuse ransmiljøet i Oslo sentrum de kommende månedene.

SENTRUM ØST: Gang på gang gjentar det seg. Unge menn på vei hjem fra byen blir ranet etter å ha tatt ut penger i minibanken. Gjerningsmennene passer opp sine ofre i det de går inn i bakgater eller parker uten vitner til stede. Dermed kommer kniven fram. Ransutbyttet er gjerne en mobiltelefon, noen tusenlapper og andre verdisaker.

Stalltips

– Det beste tipset for å unngå å bli ranet er å begrense inntaket av alkohol, sier Kåre Stølen, sjef ved Grønland politistasjon.

– Det kan også være lurt å slå følge med noen når du skal hjemover, og holde deg unna de mindre trafikerte områdene i Oslo sentrum, fortsetter Stølen.

I løpet av 2009 ble det registrert 506 personran i Grønland politidistrikt. Politiet har etterforsket til sammen 161 gjerningsmenn som til sammen er mistenkt for å stå bak 282 ransforhold.

I løpet av januar i år har det bedret seg noe, med 20 færre personran enn i løpet av samme måned i fjor.

– Vi har tre menn sittende i varetekt nå, som til sammen er siktet for 14 personran i Oslo sentrum. Ranene har skjedd i desember og januar. Dette er et prioritert område, der våre etterforskere også bruker tid på å sammenligne hendelser på tvers av politikretsene i hovedstaden. Dette fører igjen til at vi pågriper flere gjerningsmenn som opererer over hele byen, sier Stølen til Østkantavisa, og fortsetter:

– Dette er ofte snakk om et fåtall personer som står bak svært mange ran.

Utsatte områder

Det er ingen spesielle gater som utpeker seg som spesielt «farlige». Ranerne slår til over hele Oslo sentrum.

– Det handler mer om hvordan man oppfører seg enn hvor man ferdes, avslutter Stølen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk