Skal lære innvandrere å svømme

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ved Hvervenbukta i Oslo torsdag formiddag, i forbindelse med at det skal satses på svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever. Målet er å redusere risikoen for ulykker i vann.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ved Hvervenbukta i Oslo torsdag formiddag, i forbindelse med at det skal satses på svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever. Målet er å redusere risikoen for ulykker i vann. Foto: Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix/ANB

Regjeringen vil gi 7 millioner kroner til svømmeopplæring for elever med minoritetsbakgrunn som går glipp av det på grunnskolen.

OSLO: – Hver eneste sommer skjer det tragiske drukningsulykker, og en del av dem skyldes manglende svømmeferdigheter. Vi vet at det er mange med innvandrerbakgrunn som ikke kan svømme. Mange har ikke vært i nærheten av vann, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

17 prosent av barn med minoritetsbakgrunn klarer ikke å holde seg flytende i vannet i det hele tatt, viser tall fra en undersøkelse for Norges Svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen i fjor.

Det tilsvarende tallet for barn med etnisk norske foreldre er 5 prosent.

I 2010 druknet to brødre i Svarttjern på Romsås. Da startet en omfattende debatt om svømmeopplæringen i Oslo.

Les også: Halvparten kan ikke svømme

Millionbeløp

Etter planen skal 7 millioner kroner hvert år gå til barn og voksne innvandrere på grunnskolen som enten ikke har lært å svømme i hjemlandet eller går glipp av svømmeundervisning på skolen som følge av at de kommer senere i skoleløpet.

Kommuner vil kunne søke på inntil 1.500 kroner per elev. Over 4.500 elever vil dermed kunne få utbytte av ordningen om de får innvilget den maksimale summen.

– Behovet er sikkert større, men vi har vurdert at 7 millioner i 2015 er nok til å gi mange svømmeundervisning, sier Isaksen.

Elever skal etter læreplanen være svømmedyktige etter 4. trinn på grunnskolen. Men undersøkelsen til Norges Svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen viser at bare halvparten av norske tiåringer kan svømme 200 meter.

Samtidig konkluderer en rapport utarbeidet av Fylkesmannen i Aust-Agder på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet at det er «urovekkende store mangler» i svømmeundervisningen i norske skoler.

– Når vi ser at så mange barn og unge ikke kan svømme, er det åpenbart at svømmeundervisningen i skolen ikke er god nok, sier Isaksen.

Skal lære opp flest mulig

I notatet Kunnskapsdepartementet har sendt ut, skriver de at ordningen vil gjelde for «nyankomne minoritetsspråklige barn, unge og voksne som er omfattet av grunnskoleopplæringen». Hvem som regnes «nyankomne», har foreløpig ikke blitt definert. Detaljene vil komme til høsten, ifølge Isaksen

– Det er ikke en asylsøkerordning, hovedpoenget er at vi må lære flest mulig å svømme. Det kommer også til å bli gjort andre endringer for å styrke svømmeundervisningen. Vi trenger blant annet tydeligere krav for å få kommunene til å ta ansvar, sier han.

Direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, er positiv til ordningen. Han advarer imidlertid departementet mot å stille for strenge krav til kommunene.

– Det er viktig at ordningen blir basert på tillit til kommunene. 7 millioner kroner er fryktelig lite når det skal fordeles på hele landet, og da kan de ikke kreve detaljerte søknader og rapporteringer av kommunene. Det må bli gjort enkelt og ubyråkratisk, mener han.

– Pengene må brukes på en så enkel og praktisk måte som overhodet mulig for å få best mulig utbytte. Jeg er lite interessert i at dette skal gå til konsulentstillinger for å fylle ut skjemaer, sier Isaksen.

Les også: Nå skal alle barn lære å svømme

Helt nødvendig

President i Norges Svømmeforbund Per Rune Eknes sier flere ulykker i år hvor innvandrere har druknet viser behovet for tiltak.

– Det er helt nødvendig å kunne svømme når man bor i Norge. I sommer og tidligere i år har vi sett eksempler på at innvandrere er en spesielt utsatt gruppe, sier han.

Ifølge Eknes koster et grunnkurs i svømming mellom 1.500-2.000 kroner.

– Svømmeopplæring koster en god del. Man skal ha profesjonelle instruktører, leie basseng og dekke transport. Jeg tror ikke 7 millioner kroner holder, men det er en god start, sier han.

Glad for ordningen

Leder i Norges Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, har tidligere gått ut og krevd at politikerne tar initiativ i svømmeopplæringen. Han er glad for å høre om ordningen.

Livredningsselskapet ser ofte unge innvandrere som ikke er svømmedyktige, men som likevel drister seg i vannet.

– Guttene skal tøffe seg, og har en nonchalant holdning. Når du ikke kan berge deg selv, skal du ikke rote deg bort i slike farlige situasjoner. De fleste norske barn har grunnleggende kunnskap om vann og svømming, men vi ser ofte at unge innvandrere ikke tenker på vann som en fare, sier han.

(ANB-NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.