*Nettavisen* Nyheter.

Skal lage 80.000 pass i året

Politiinspektør Bjørn Vandvik, førstekonsulent Tormod Ødegård og kundebehandler Helen Tannerfalk er klare til å ta imot 80.000 passøker på det nye passkontoret på Grønland politistasjon. Foto: Øystein Dahl Johansen

Skal du ha nytt pass må du oppsøke det nye passkontoret på Grønland politistasjon som nå skal betjene 80.000 osloborgere årlig.

GRØNLAND: - Vi skal gi den samme gode servicen, og forhåpentlig bedre service, sier førstekonsulent Tormod Ødegård ved passkontoret på Grønland politistasjon.

Passkontorene på Sentrum, Majorstua og Stovner politistasjon stenger for godt og de ansatte flyttes over til Grønland politistasjon som fra 4. mai vil være eneste stedet i Oslo det er mulig å søke pass. Med 14 luker skal det nye passkontoret ha god kapasitet. Passkontoret vil utvide åpningstiden ut over det som har vært. Hvordan denne blir er ikke avgjort ennå, men lengre åpningstider på ettermiddagen er sannsynlig.

Biometrikiosker

EU har bestemt at nye pass skal inneholde to såkalte biometriske målemetoder (se faktaboks), nemlig bilde og fingeravtrykk. Disse lagres i en liten databrikke i passet. Mange land har allerede innført dette. Foreløpig er det bare bildet som lagres i databrikken på norske pass, og fingeravtrykkslagring vil ikke skje før tidligst i januar 2010.

- Passene er de samme, forskjellen er bare datachipen, forklarer Tormod Ødegård.

Det nye passkontoret er utstyrt med såkalte biometrikiosker som kan ta bilde av søkeren, har et felt hvor man skrive signatur og etter hvert vil også fingeravtrykksleseren tas i bruk. Alle disse dataene lagres i en databrikke i passet og skal bidra til økt sikkerhet og færre stjålne pass.

- Dette vil forbedre sikkerheten og bidra til mindre misbruk av pass, særlig når vi får fingeravtrykkene i passet, sier politiinspektør Bjørn Vandvik.

Fortsatt er den en del som leverer vanlige passbilder, men etter hvert vil dette være unødvendig.

- Folk slipper å betale for bildene, men passgebyret er det samme, sier Ødegård.

Unngå sommerrushet

Prognosen for 2009 viser at det skal skrives ut rundt 80.000 pass i Oslo i år.

- Antallet utstedte pass har økt de senere åra, det skyldes i første rekke positiv befolkningsvekst, samtidig som vi har hatt en overgang fra håndskrevne til maskinlesbare pass, sier Ødegård.

I juni i fjor skrev politiet ut mellom tolv og tretten tusen pass. I en normalmåned skrives det ut rundt 6.000 pass. Det er derfor viktig å være tidlig ute hvis du vil unngå sommerrushet. - Vi har prøvd å si det før, men kom tidlig og ikke vent til mai-juni, da er køene lengst. Vi vil ta inn sommervikarer for å øke kapasiteten, sier Ødegård.

Politiet har ti dagers garantitid på passproduksjonen. Som regel går det raskere, men Tormod Ødegård ber folk ikke gamble på dette.

- Vi er opptatt av å tilby en løsning som er bra for publikum og for oss, vær tidlig ute, oppfordrer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.