RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal måle vold på østkanten

Politiet skal se på forekomsten av vold ved skjenkesteder i Oslo indre øst. Det ble klart på en åpen høring i Rådhuset onsdag.

OSLO: "Jeg ble satt til patruljetjeneste ved Grønland stasjon. Det var en riktig Uriaspost. En kan vel godt si at her ute på Grønland møttes politi og publikum som fiender i høyere grad enn i noe annet strøk av byen".
Dette var inntrykket til overbetjent Redvald Larssen ved Grønland politistasjon i 1892. Mye tyder vel på at forholdene på Grønland er bedre enn det blodbadet som var den gangen, sa professor i kriminologi, Hedda Giertsen, da helse- og sosialkomiteen (HSK) arrangerte åpen høring om voldssituasjonen i Oslo onsdag. Høringen var et resultat av at både kommunen, politiet og utelivsbransjen selv ønsker å gå sammen for å bekjempe volden i Oslos gater.

Skal kartlegge indre øst

Og under høringen kom det fram at politiet nå ønsker å se nærmere på voldssituasjonen i de sentrumsnære bydelene. Høringen skulle i utgangspunktet se på voldssituasjonen i Oslo sentrum i forbindelse med skjenkesteder og alkoholkonsum. Ifølge politiet er det beviselig en sammenheng mellom voldsbruk og alkoholkonsum i sentrum, men flere av komiteens medlemmer ønsket å vite om det samme er tilfelle i områdene rundt Grønland og Grünerløkka.
Er det slik at det er vold der det er skjenkesteder, eller er det mer komplekst enn det, ville komitémedlem Trond Jensrud (Ap) vite.
Vi se at der det er høy konsentrasjon av skjenkesteder i sentrum, er det også vold, slik at det kan være en forbindelse. Men vi har ikke tall på dette for bydelene. Nå i 2007 skal vi ha en undersøkelse hvor dette er noe av tingene vi vil se nærmere på, sa visepolitimester Hans Halvorsen.

Bedre enn sentrum

På høringen kom det imidlertid fram at bydelene i Oslo indre øst kommer godt ut på statistikken over voldssituasjoner i forhold til Oslo sentrum. En av initiativtakerne til foreningen Bedre Uteliv, Naim Lorentzen tror eierne her har lyktes bedre i å drive utested.
Det er like stor tetthet av utesteder i Thorvald Meyers gate og på Majorstua, men her er det ikke de samme problemene med vold. Det sier noe om type utested. Utestedene i Oslo sentrum har ikke lyktes i å skape konsepter og arrangementer, sa han, og fikk støtte fra dørvakt Kent Korsell.
De som går ut for å slåss, går ikke dit (Thorvald Meyers gate og Majorstua journ. anm.), for der er det ingen som er interessert i slåssing, sa han.

Må samarbeide

Underveis i høringen lanserte både politikere, politiet og bransjen selv mulige løsninger på å bedre voldssituasjonen i Oslo sentrum nattestid. Likevel var det økt fokus på politi i gatene og samarbeid mellom de ulike instansene som de fleste kunne enes om. Byråden for næring og kultur, Anette Wiig Bryn (FrP) skal i samarbeid med politiet og NHO Reiseliv jobbe med problemene i en nedsatt gruppe, som skal komme opp med tiltak før sommeren. Byråden hadde imidlertid klare syn på hva som bør gjøres.
Jeg tror ikke en reduksjon i antall skjenkesteder er løsningen. Politiet må få flere ressurser for å fortsette det gode arbeidet de er i gang med, avsluttet hun, og sparket dermed ballen høyere opp i systemet til regjeringen som har ansvar for bevilgninger til politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere