*Nettavisen* Nyheter.

Skal slå svenskene

Marius Zwicky Eide fra Prinsdal er en av 25 deltakere som skal forsvare Norges ære under VM for unge yrkes- utøvere i Japan.

Prinsdal: 860 utøvere fra nærmere 50 land skal konkurrere i det som er verdens største yrkesfaglige konkurranse for ungdom, nemlig WorldSkills Competition. Målet er å slå svenskene, det er det absolutt viktigste, sier 22-åringen om sin deltakelse.

I 2006 sikret han seg seieren i Norgesmesterskapet i mekatronikk, og er nå klar for nye utfordringer. 8. november går turen til Shizouka i Japan der han skal konkurrere og briljere innenfor samme fagfelt. Mekatronikk er en blanding av mekanikk, elektronikk og datateknikk. Jeg kopler blant annet elektriske styresystemer og programmerer og fininnstiller maskiner, kan Eide forklare. Han har allerede begynt å glede seg til turen. Det kommer til å bli veldig spennende. I denne faggrenen er det mange land som bruker veldig mye penger og trener lenge i forkant for å vinne, forteller han. Sammen med makker Odd Martin Lauksund skal han konkurrere mot 28 andre lag, så det er viktig å få trent tilstrekkelig i forkant.

Klar for skippertak

Den siste måneden har Eide trappet opp treningen for å holde kunnskapen ved like. Jeg har nok sluntret litt unna noen ganger, men denne uken blir det skikkelig skippertaksjobbing, lover Eide. Under konkurransen skal han blant annet programmere maskiner på kortest mulig tid. Det eneste vi vet er at det er en spesiell serie med maskiner som skal brukes, men vi vet ikke akkurat hvilken. Det gjelder å lære seg komponentene utenat, hvor de skal sitte og hvordan de skal plasseres, fortsetter han.

Satser på sier

Interessen for mekatronikk fikk Eide etter et halvt år på tegning-, form- og farge-linjen. Planen var egentlig å gå videre på reklame, illustrasjon og design, men den var flyttet til medier og kommunikasjons-linjen. Jeg ble kjent med en som gikk på elektrofag og syntes det virket spennende, spesielt automasjonsdelen. Det er et veldig kreativt fag, der man hele tiden må finne nye løsninger, sier han.

Eide forteller at framtidsdrømmen er å gå på ingeniørskole for deretter å fortsette i en jobb som driver med nyutvikling.

Men aller først skal VM-seieren hentes hjem ti Norge!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.