RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal spare vann og miljø


Osloskolenes vannforbruk
(Vi selger kun egne bilder.)
Osloskolenes vannforbruk (Vi selger kun egne bilder.)
Bedre forvaltning av vannressursene er en av verdens fremtidige hovedutfordringer. Undervisningsbygg ønsker å være en foregangsbedrift på dette området.

Fra 1. januar 2008 overtar Undervisningsbygg ansvaret for kommunale avgifter. Det er i denne forbindelse besluttet å ha fokus på vann og vannbesparende tiltak i 2008, ifølge foretaket selv.

Ikke mange skoler registrerer vannforbruket i dag. Undervisningsbygg mener at fokus på vannbesparende tiltak, bevisstgjøring rundt vannforbruket, riktige valg av tekniske løsninger og riktig drift av bygg kan redusere forbruket betraktelig.

Bevisstgjøring

Vannforbruket skal registreres på samme måte som energiforbruket. Den ukentlige energioppfølgingen skjer i dag via et webbaserte program hvor vaktmesterne på de ulike skolene legger inn skolens energiforbruk.

Denne registreringen skal gjøre skolene mer bevisste på hvor mye vann de bruker, samtidig som eventuelle lekkasjer skal kunne oppdages tidligere.

Bedre økonomi og miljø

Et redusert vannforbruk vil gi både miljøgevinst og økonomisk gevinst for både Undervisningsbygg og hver enkelt skole.

Dersom skolene klarer å redusere vannforbruket og dermed spare penger, vil frigitte midler benyttes til tiltak for å redusere forbruket ytterligere.

I løpet av 2008 skal det gjøres en tilstandsvurdering som kartlegger vannforbruket på skolene. Dette fordi Undervisningsbygg ønsker å få oversikt over status for vannforbruket, og hvilke tiltak som kan være vann- og kostnadsbesparende.

Noen skoler kommer i løpet av 2008 til å prioriteres med tanke på vannbesparende tiltak. Hvilke skoler dette blir, er ennå ikke bestemt, ifølge Undervisningsbygg.

Tiltak

I første omgang skal følgende tiltak prioriteres:
- Montering av sparedusjer og trykknappdusjer
- Montering av vannbesparende urinalier
- Tetting av pakninger som er lekk

Andre tiltak kan bli aktuelle dersom det viser seg at disse fører til større besparelser enn andre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere