*Nettavisen* Nyheter.

Skal vi feire Oslos hovedstadsjubileum?

På Oslo torg byttet man varer og handlet med mynt. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Kjell M. Veivåg (V) mener det er på sin plass å feire 700-årsjubileet for når Oslo ble hovedstad, selv om det sammenfaller med 200-årsjubileet for Grunloven.

GAMLEBYEN: I sitt private forslag til bystyret om å igangsette dette arbeidet, begrunner venstrepolitikeren sitt standpunkt med at da prosten i Mariakirken i 1314 ble utnevnt til kansler for evig tid, besluttet Håkon V at Oslo skulle være Norges hovedstad.

Han opplyser også at Venstres bystyregruppe er klar over at enkelte historikere vil ha innvendinger mot et slikt jubileum.

Blant annet fordi Oslo bare fungerte som hovedstad i kort tid før danskene overtok herredømmet over Norge, og all makt ble flyttet til København.

– Det er imidlertid en solid dokumentasjon for at 1314 var det året Oslo ble hovedstad, skriver han.

Derfor kan ikke Oslo feire 700 sammenhengde år som hovedstad i 2014, hvis Veivågs forslag går igjennom. Men heller markere året da Oslo for første gang ble utnevnt til Norges hovedstad.

Veivåg understreker at Venstres bystyregruppe selvsagt er klar over at 700-årsjubileet i 2014 vil falle sammen med 200-årsmarkeringen for Grunnloven.

– Det er en stor begivenhet, men vi mener dette ikke i seg selv er grunn til å la være å markere hovedstadsjubileet.

Han legger også vekt på at da Oslo bystyre vedtok å etablere Oslo torg i 2010, var det blant annet for å knytte sammen Minneparkene og Middelalderparken, og slik sørge for tydeligere markering av Oslos historiske områder.

– Jubileet i 2014 er en utmerket anledning til å sluttføre arbeidet med torget, noe som vil styrke Middelalderbyen og knytte den sammen med den nye byen i Bjørvika.

Det råder i tillegg litt ulik oppfatning om hvor gammel Oslo er som by. I år 2000 ble 1000-årsjubileet for når Oslo først ble grunnlagt som by - ikke hovedstad - feiret med brask og bram.

– Sagaene forteller at Harald Hardråde «lot sette kaupstad» i 1050 og at den hendelsen grunnla byen Oslo, forteller Egil Mikkelsen, direktør ved Universitetets kulturhistoriske museer.

Oslo feiret 900-årsjubileum i 1950, som følge av disse opplysningene.

– Dette var riktignok litt feil, mener Mikkelsen.

Utgravninger, nye dateringsmetoder, landskapsanalyser og studier av skriftlige kilder har gjort at byens historie må trekkes noe bakover i tid, til omkring år 1000, eller siste delen av vikingtida.

– Oslo er dermed 1000 år i år, mener Mikkelsen, som påberoper seg sterk dokumentasjon i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.