*Nettavisen* Nyheter.

Skammelig tilbud

Bystyrerepresentant Tone Tellevik Dahl (Ap) er opprørt over bildene fra Refstadveien. Vi svikter beboerne. Vi kan ikke ha det sånn i 2009, sier hun. De syv millionene fra tiltakspakka skal ikke brukes i Refstadveien, men hun håper likevel at Boligbygg får lån til rehabilitering.

Tone Tellevik Dahl (Ap) reagerer sterkt på tilstanden til de kommunale boligene i Refstadveien.

RÅDHUSET: Bystyrerepresentanten og nestlederen i utviklingskomiteen mener det er hårreisende at byrådet lar folk bo under slike forhold som i Refstadveien.

Ja, det er ikke bare hårreisende, men skammelig, sier hun.

Tellevik Dahl viser til at Boligbygg har 800 millioner kroner i vedlikeholdsetterslep. Fredag foreslo byrådet å bevilge Boligbygg syv millioner kroner av regjeringas tiltakspakke. Det blir bare en dråpe i havet.

Det er vanskelig å kritisere tiltakspakka, for det er alle gode forslag. Men selv med disse syv millionene får Boligbygg et kutt på 15 millioner kroner fra året før. For første gang på flere år vil vedlikeholdsetterslepet øke.

Dårlig forvaltning

Dette er dårlig forvaltning av byens kapital, og det er uverdig overfor beboerne. Det er ikke sånn vi skal holde på overfor mennesker som er prisgitt kommunen. Vi i Ap har ønsket å øke bevilgningene til Boligbygg med ytterligere 18 millioner kroner, men møter liten forståelse fra de borgerlige partiene. Det koster mer å rehabilitere enn å vedlikeholde.

Tellevik Dahl understreker at kommunale boliger ikke skal være attraktive.

Det må gjerne være spartansk med linolium på golvet, men det skal ikke være mugg, råte og vannskader. Dårlige boliger kan gi dårlig helse, sier hun.

Ønsker flere boliger

Hun mener boligene i Refstadveien skiller seg ut.

Her er det ikke beboere som ramponerer, men generelt forfall over lengre tid. Dette er slett boligforvaltning. Boligbygg har for liten pengesekk, sier hun.

Tellevik Dahl mener det trengs 5000 flere boliger i Oslo. Hele 40 prosent av de som oppfyller kravene til kommunal bolig får avslag.

Det betyr at man må ha en tilleggsproblematikk for å få bolig. De som bare har litt dårlig råd, og som kan virke stabiliserende, blir borte. Dermed får man en gettofisering, sier hun.

Tellevik Dahl vil også ha vaktmesterne tilbake.

I dag er det sånn at man må ringe Boligbygg, som igjen må ringe en bomiljøvaktmester. Dette tar tid. Vi trenger en vaktmester som er tilgjengelig, og som er nærmere beboerne enn i dag. Boligbygg får for lite penger, men de organiserer også feil, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag