*Nettavisen* Nyheter.

Skaper en fremtid for foreldreløse barn

Foran fra venstre: Kristin Gallefoss (Nordberg), og Wenche Lunde (Korsvoll). Bak fra venstre: May-Britt Svanevik (Nordberg), Torhild Kristiansen (Røa), (skjult: Petter Horgen, Nordberg), Kari Pedersen (Nordberg), Kari Lowzow (Dal), Raymond Lunde (Korsvoll), Mette Rimehaug (Korsvoll) og Thor Kristiansen (Røa). Her med noen av varene som selges i helgen. Foto: FOTO: PRIVAT

For åttende året på rad er det loppemarked på Korsvoll til inntekt for gatebarn i Estland. Bak står flere engasjerte familier i nærmiljøet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Deltakerne i sommer. Foto: FOTO: PRIVAT

Klikk på bildet for å forstørre.

Matutdeling. Foto: FOTO: PRIVAT

Klikk på bildet for å forstørre.

Matutdeling. Foto: FOTO: PRIVAT

KORSVOLL: – I tillegg til markedet har vi fadderskap hvor vi sender ca. 30.000 kroner pr. måned for å hjelpe gatebarn/fattige familier, sier Wenche Lunde, en av arrangørene på Korsvoll.

I åtte år har gruppen dessuten hatt sommerleire for cirka 25 estiske barn fra 5 til 16 år i to uker.

– Vi er 8–10 personer som tar to uker av ferien hvert år for å arrangere leiren, sier Lunde.

Sterkt lokalt engasjement

Det hele startet med at lokale krefter (fam. Rimehaug) hadde et barnekor i Menighetshuset på Korsvoll i nærmere 20 år.

– Vi som hadde barn i riktig alder, tok denne timen som deilig, gratis barnepass – inntil vi fikk beskjed om at nå skulle foreldrene også engasjere seg! sier Lund.

Dermed ble «Korsvoll Familie Gospel» (KFG) etablert, med familier fra Nordberg, Korsvoll, Kjelsås og Grefsen, og ble en gjeng på 92 personer, med et spenn fra barn til besteforeldre.

– Vi reiste rundt med sang, dans og drama i Norge, Sverige, Danmark, Hviterussland, St. Petersburg og fem ganger til Estland. Vi besøkte blant annet fengsler, barnehjem og kirker, forteller Wenche Lund.

Livsoppgave

– Etter 12 år var det naturlig å slutte, men etter å ha vært i nærkontakt og kjent lukten av barn uten en mor og en far – uten mat og uten et sted å bo, hadde jeg fått en ny livsoppgave, sier Lund.

Hun fikk kontakt med en kirke i Tallinn i Estland. Der hadde de et barnehjem i kirkens andreetasje og et dagsenter i kjelleren.

– Her kan noen barn få bo og mange kan komme og få mat, dusj og mer. De hjelper også fattige familier, og vi i KFG med flere støtter dette arbeidet med fadderskap. Vi sender cirka 30.000 kroner hver måned – og dette er fadderskap hvor alt går til arbeidet, da alle i Norge jobber frivillig. Vi besøker denne kirken 2–3 ganger i året og får se at det nytter å hjelpe. 95 prosent av de som får hjelp er russiske, sier Lund.

Sommerleir

KFGs sommerleir er også en viktig del av hjelpen.

– Disse barna er født og oppvokst i slummen med alkohol og narkotika. Mange er blitt misbrukt seksuelt. Vi ønsker å løfte dem over de omstendigheter de er kjent med – vise dem en annen måte å leve på. Gi dem trygghet, kjærlighet og gode opplevelser, og vise dem at menn også er til å stole på, sier Lund.


Barna bor på leirsteder i Son og Bø i Telemark, og får være med på turer til Tusenfryd og Sommarland, på fjelltur og mye mer.

– Leiren koster ca. 120.000 kroner og det er mye penger, men ifølge barnehjemmet er det positive langtidsvirkninger, og kan vi redde en... Markedet vårt er en viktig inntektskilde for leiren, og fadderskapet går som sagt uavkortet til barnehjemmet i Tallinn, sier Lund.

Korsvoll Idrettshus i Åmotveien lørdag 18. september kl. 12-18, søndag 19. september kl. 12–17.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.