Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skar, Sørbråten, Solemskogen og vann

 
 

Med jevne mellomrom har vi byggesaker som skaper mye problemer for de som bor i boligområder i marka. Ikke pga beboerne, men fordi vi har et regelverk som ikke fungerer.

Nå kan vi snart få se om det finnes noen vyer blant Bystyrets medlemmer for fremtiden som kan bøte på det. Ute til høring er nemlig en sak om å sikre hovedstaden sikker tilførsel av drikkevann. Ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, før VAV`s forslag til utredningsprogram leses nøye. Det faglig sett utmerkede utredningsprogram medfører imidlertid, dersom det også skulle bli sluttresultatet, at Oslo mister en unik mulighet til å få noen tilleggskvaliteter som, spesielt Nordre Aker, men også resten av byen, ville få glede av.

Bystyret vedtok allerede i 1998 å ta i bruk Holsfjorden som ny drikkevannskilde. En kostnadsanalyse syv år senere viser at prosjektet blir dyrere enn antatt. Det burde ikke overraske noen, men Bystyret besluttet imidlertid derfor å ta i bruk Langlivann som supplement til Maridalsvannet, i stedet for å hente vann fra Holsfjorden. Derved kan Holsfjordprosjektet utsettes i 25-45 år, tror man. Utsettelse kan spare noen kroner, som trengs til andre formål, og er populært for de som skal lage budsjetter. Vel å merke på kort sikt. Men hva man sparer i et større tidsperspektiv er usikkert. Det som er sikkert er at Langlivannprosjektet er overflødig og således bortkastet, når Holsfjordprosjektet allikevel kommer til utførelse, kanskje allerede om 25 år.

Og så, gevinsten ved å velge Holsfjorden som ny vannkilde:
Tenk hvilken positiv tilvekst det kunne bli å få frigjort Maridalsvannet til friluftsformål. Fiske, bading, svømming, seiling, ro- og padlesport, turveier rundt, etc. Tjern og bekkefar i Lillomarka og deler av Nordmarka kunne bli kvitt drikkevannsrestriksjonene, til glede for friluftslivet. Beboere i Solemskogen, Sørbråten og ved Skar kunne slippe de rigorøse bestemmelser for å kunne bebo sine eiendommer. Reguleringsplan for disse områder kunne omsider utformes i tråd med de som gjelder i byen for øvrig. Det ville ha positiv effekt også for de øvrige virksomheter og bebyggelse innenfor verneplanområdet for Maridalen. En tilleggsvannmengde til Akerselva på ca 80 millioner kubikkmeter pr år ville gi miljøbidrag til elveleiet helt ut til fjorden. Akerselva kunne igjen bli en bra fiskeelv!

Å få frigitt Maridalsvannet vil derfor være positivt for hele byen. Langlivann-prosjektet bør derfor droppes til fordel for en langsiktig løsning. Det nye renseanlegget ved Oset er bygget for å kunne ta all vannforsyning fra Holsfjorden og representerer både sikkerhetsmessig og teknisk den beste løsningen.

Staten krever hvert år ca 2500 millioner kroner av kommunes utskrevne skatt på innbyggerne. Inntil det måtte bli besluttet å oppheve dette "tyveri" fra byen synes det rimelig at staten yter lån tilsvarende kostnadene for å gjennomføre prosjektet.

Oslo har ca 10% av landets befolkning og den er økende. Det er flere grunner til at Staten bør på banen. Regjeringen forbereder en markalov som vil gjøre diskusjon om bruk av deler av Marka til boligformål formålsløs. Selv om VAV ved stor innsats i lekkasjeutbedringer har redusert vannforbruket de senere år, er det sannsynlighet for en fremtidig økning. Klimaoverraskelser kan komme, som medfører at man kan komme til å si: Gudskjelov at vi valgte Holsfjorden som byens drikkevannskilde!

Men det fordrer at beslutningstagerne har noen vyer for fremtiden. Gevinsten kommer først om noen valgperioder. Det er ikke for sent å snu, og Oslo Bystyre har muligheten!

Bjørn Iddeng

FrP Nordre Aker

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!