RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forfatter og sykkelentusiast Øyvind Wold ferdes helst på to hjul gjennom Oslo. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Forfatter og sykkelentusiast Øyvind Wold ferdes helst på to hjul gjennom Oslo. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Skattejakt på to hjul

Visste du at en av Oslos mest idylliske skoger ligger bare et steinkast fra Vålerenga? Og at veien faktisk er et paradis for syklende?

SVARTDALSPARKEN: Jeg har skrevet en del om snarveier, og særlig da mellom marka og sentrum, forteller Øyvind Wold, som nok en gang er aktuell med boka "På sykkel i Oslo" denne gangen i revidert utgave, med nye bilder og nye turer gjennom hovedstaden.
Jeg sykler nesten hver dag, og jeg føler det er som å dra på skattejakt, sier Wold, mens han sykler innover Svartdalen, like bak Kværnerbyen.
Svartdalen er nesten en slags canyon, en hemmelig canyon, jeg ble overraska over at den lå midt i Oslo, sier han.

Bra sykkelby

Den siste tida har stadig flere sykkelaksjoner blitt avholdt i hovedstaden, og klager på manglende sykkelveier og dårlig forhold for syklistene er refrenget.
Feil, mener Wold, som hevder det i første omgang handler om å kjenne sin by.
Oslo er en spennende by, og det som viser seg er jo at mange distanser lønner det seg faktisk å sykle. Man sykler fra både baner og busser, sier Wold, som selv sykler distansen Voldsløkka-Sentrum hver eneste dag.
Jeg bruker rundt 12 minutter på å sykle, mens bussen tror jeg tar 19 minutter, sier han, og legger til at frisk luft ikke gjør opplevelsen til noen større ulempe.
Det har også vært en enorm forbedring for syklende i Oslo. Blant annet er det nå mulig å sykle helt fra Grorud og om Sinsen ned til byen. Selv om det er trangt i sentrum er det heller ikke her vanskelig å komme seg fram hvis man bare blir kjent, sier Wold, og peker på at fordi Oslos gater er relativt smale, er det rett og slett umulig å prioritere sykkelfelt i samtlige gater.
Wold har tilbakelagt uendelige mil på sykkelen før boka "Sykkel i Oslo" var klar. Likevel hevder han det fortsatt er upløyd mark igjen i hovedstaden for hans tohjulte doning.

Råfint langs Alna

Jeg finner stadig nye stier og småveier, og jeg har en liste over usykla steder i Oslo, sier han, og forteller at til tross for at det i det daglige blir mye asfalt ligger en av favorittene i hovedstaden i et juv i Oslo indre øst.
Til daglig blir det mye asfalt, og noe av motivasjonen min for å skrive boka var å få folk til å få lyst til å bruke sykkel i Oslo. Blant annet har jeg skrevet en del om effektive pendlerruter, og man kan faktisk sykle en del i marka uten at det nødvendigvis blir så mye lenger. Å sykle langs Alnaelva i Svartdalen for eksempel er råfint, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere