*Nettavisen* Nyheter.

Skeptiske til nattåpne barnehager

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har bedt norske kommuner vurdere nattåpne barnehager. Her er det delte meninger. - For oss er det uaktuelt med utvidet åpningstid, sier styrer i Langmyrgrenda barnehage, Mette Paulsen.

Nordre Aker: Undersøkelser Norsk Gallup har gjort viser nemlig at en av tre foreldre er misfornøyd med åpningstidene i norske barnehager. Svenskene har hatt utvidet åpningstid i barnehagene i flere år, og ministeren mener at dette også burde la seg gjøre i Norge.
- Behovet skal styre åpningstiden og det bør være opptil den enkelte kommune å tilpasse åpningstidene i forhold til etterspørselen, sa Øystein Djupedal til VG.

Uenig

Barnehagestyrer i den kommunale barnehagen Langmyrgrenda på Nordberg, Mette Paulsen, deler ikke samme syn som Djupedal.
- Barnehagen skal være et pedagogisk tilbud for barn på dagtid. For oss er det uaktuelt med utvidet åpningstid. En døgnåpen barnehage vil bli sett på som et tilsyn, noe vi ikke vil være. Vi har aldri fått kommentarer fra foreldre angående dette, så behovet for utvidet åpningstid er vel ikke der, sier Paulsen.
Heller ikke barnehagestyrer Linda Wettre i den private barnehagen Havnabakken ser behovet.
- Her har vi mange ressurssterke foreldre som har mulighet til å være fleksible med hensyn til henting og bringing. Så behovet for å utvide åpningstiden ser vi ikke her. Ingen av foreldrene har noen gang ytret ønske om forandring hvert fall, sier hun.
Wettre mener likevel at kunnskapsministerens forslag kan være et flott tiltak for aleneforeldre med ubeleilig arbeidstid og lite nettverk rundt seg.
- Foruten hos besteforeldre er nok barnehagen det tryggeste stedet for barna å være. Det er bedre at de er på en kjent og trygg plass, enn at de blir kasteballer rundt omkring.

Ønsker bredere tilbud

I Aleneforeldreforeningen opplever de at foreldre faller utenfor arbeidsmarkedet med de tilleggsproblemer det medfører, fordi barnehagetilbudet ikke har fulgt med i tiden.
- Utvida åpningstider i servicenæringen og mye skiftarbeid i omsorgsyrker, gjør at arbeidsmarkedet krever fleksible arbeidstakere. Dette medfører at også mange norske foreldre har behov for det tilbudet som kveldsåpne barnehager representerer. Tilbud om kveldsåpne barnehager betyr ikke at barna skal være i barnehagen mesteparten av døgnet, men ha muligheter til å være der til andre tidspunkt enn i dag, sa leder i foreningen, Stig Rusten, til NRK nylig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.