RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søker bolig, sol og action

Mellom 7000-8000 nordmenn vil kjøpe feriebolig utenlands i år. Og kjøperne blir stadig yngre.

Vi ser et økende innslag av yngre kjøpere i utenlandsmarkedet, sier Bjørn-Erik Øye, administrende direktør i Prognosesenteret AS.

Hovedvekten ligger fortsatt på 40 pluss, men kjøpere i 30-årsalderen blir stadig mer vanlig.

Kjøperne blir yngre og yngre, og den trenden vil forsterke seg i tiden framover, spår Agnar D. Carlsen, statsautorisert eiendomsmegler. I over 30 år har han formidlet leiligheter i utlandet til nordmenn.

Vi merker at de yngre kjøperne har andre krav enn sine foreldre. De unge er mer urbane, mer bereiste og mer åpne for andre kulturer. Det holder ikke bare med en veranda i solen. De unge vil ha opplevelser, sier Carlsen.

Vil ha action

32 år gamle Vidar Torgersen har sammen med sin kone kjøpt seg leilighet i Taiba i Brasil. Han bekrefter påstandene til Carlsen.

Vi reiser ikke helt til Brasil bare for å sitte på rompa og se på solnedgangen. Vi vil ha action og er nysgjerrige på å oppleve en annen kultur på et annet kontinent, sier Vidar Torgersen.

Da vi var på boligjakt i utlandet, så vi etter steder med gode vindforhold. Min kone og jeg er veldig interessert i seilsport og var på utkikk etter egnede steder for surfing og seiling. Valget falt på Brasil. Der er det sommer hele året og gode vindforhold. Prismessig var det også mye gunstigere enn i Europa, og vi håper også at det skal bli en god investering, sier Torgersen.

Han forteller at paret hadde noen betenkeligheter underveis, før de slo til på en leilighet på det søramerikanske kontinentet.

Vi har en liten sønn og Brasil er langt unna, men vi velger å tro at dette skal bli en positiv opplevelse for ham også. Det er også noe risiko knyttet til om prosjektet blir ferdig i tide. Men vi føler at vi sjekket dette grundig. Det virker seriøst og vi har tillit til de folkene vi skrev kontrakt med, sier Torgersen.

Lokkes med kite

Det er blant annet kiterne Arnulf Refsnes og Christopher Dons, tidligere værmeldere på TVNorge, som står bak Taiba Beach Resort.

Det er ikke noen tvil om at prosjektet retter seg mye mot yngre kjøpere som skal ha en aktiv ferie med kite, bølgesurf og golf - i tillegg til billig luksus, sier Christoper Dons.

Det sier sitt om målgruppen, at de ti første kjøperne lokkes med gratis kitepakke på kjøpet.

De yngre skal lokkes, ja, bekrefter Dons.

Bolig nummer tre

Selv om boligmarkedet utenlands blir stadig mer eksotisk, er det fremdeles Spania som er det suverent mest populære landet for feriebolig blant nordmenn - etterfulgt av Frankrike og Italia. Undersøkelser som Prognosesenteret har foretatt, viser at om lag 20 000 nordmenn har planer om å skaffe seg leilighet eller bolig i utlandet. 7000 av disse vil ha bolig i Spania.

Nordmenn velger forsatt konservativt, men gruppen av innovative som søker utenfor Middelhavet vokser. Denne gruppen består hovedsaklig av yngre kjøpere, sier Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret AS.

For mange er utenlandsinvesteringen bolig nummer tre. Fra før av eier de bolig og har tilgang på foreldrenes hytte i Norge.

Før var det oftest slik at foreldre kjøpte bolig i utlandet som barna også fikk disponere. Men nå blir det stadig oftere slik at barna kjøper bolig som foreldrene får disponere, sier Øye.

Revolusjon

Ifølge Agnar D. Carlsen i Norsk Megling AS omsettes det nå mellom 7000 og 8000 ferieboliger utenlands hvert år. Det er en tredjedel av det hjemlige hyttemarkedet. Carlsen tror imidlertid at antall solgte ferieboliger utenlands vil bli fordoble i løpet av ti år.

En av de viktigste pådriverne for denne utviklingen, foruten nordmenns kjøpesterke økonomi, er billig-flyselskapene, sier Carlsen.

De har vært med på å revolusjonere utenlandsmarkedet for boliger.



Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere