Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skiferie uten trengsel

I Hochgurgl-bakken ned mot Ötztal kan du trygt breie deg uten å kollidere.
I Hochgurgl-bakken ned mot Ötztal kan du trygt breie deg uten å kollidere. Foto: Alle foto: Andres Strömberg
Østerrikske Obergurgl har rolig puls og skikjøring i verdensklasse.

Sabine Ortner og Magdalena Gstrein er fra Obergurgl og kjenner alle bakkene godt.

Fra venstre: Magdalena Gstrein, Sabine Orter og Patrik Stenström.

Josef Schuler fra Stuttgart har reist til Obergurgl i 34 år, her sammen med Thea Walcher.

Utsikten fra barkrakkene i Top Mountain Star er uslåelig.

Klisjeen «alpeperle» passer utmerket på Obergurgl. Dette er den tredje vinteren med pakketurer fra Oslo, men alpelandsbyen en drøy time vest for Innsbruck er fremdeles ukjent for nordmenn flest.

Panorama

Men på toppen av 3082 meter høye Wurmkogl treffer vi en som har feriert her trofast siden 1980, den svenske familiefaren Patrik Stenström. Han nyter panoramautsikten mot de italienske Dolomittene, før han setter utfor på formiddagens første, brede «motorveinedfart».

Det er omtrent som å være i Chamonix eller et annet skisted i verdensklasse – forskjellen er at man slipper å bekymre seg over kollisjoner i bakkene eller køer ved heisene.

Etter den første dagen konstaterer jeg at den vanlige kritikken mot skisteder – isete bakker, køer, trist kafeteriamat og følelsen av turistindustri – ikke biter på Obergurgl. På den annen side er nattelivet ganske dødt. Og heiskortet er dyrt – men det har det vært på alle skisteder av høy klasse det siste tiåret.

Reise

NEDFART NMUMMER 27: En lang, fantastisk bakke ned fra den drøy 3000 meter høye Wurmkogl.

Funnet det beste

Obergurgl har investert en halv milliard kroner i heissystemet de siste årene. Vi suser opp i så raske og bekvemme gondolheiser at tre dagers skikjøring her kan tilsvare en uke på et mer overfylt sted.

– Jeg kjørte min første T-krok-heis her, nedenfor Nederhütte, i 1980. Foreldrene mine fant ut at det var perfekt for oss fire søsken her oppe. Og hvorfor lete videre når man har funnet det beste, spør Patrik Stenström retorisk.

– Jeg har vært her i over 30 år, til og med om somrene, da vi har flotte vandreturer i Ötztal. Jeg blir faktisk ikke lei av å dra hit, bedyrer Stenström.

I den lille byen er det livlig afterski og avslappende atmosfære. Bebyggelsen er en blanding av gamle fjøs, hestehager, sjarmerende hoteller og rekkehus der man kan leie leiligheter til gunstige priser.

Ønsker man heftigere natteliv, tar man lokalbussen 20 minutter ned til Sölden, der tusenvis av ungdommer fra Skandinavia fester.

Stedets sjel

Vi tar lunsjen på Nederhüttes solterrasse, og spiser Käsespätzle – makaroni gratinert med smakfulle oster fra Alpene. Samtidig snakker vi med eieren Rudi Gamper, som er en av Obergurgls tydelige personligheter.

Han underholder med gitaren sin og bandet sitt tre ettermiddager i uka. Gamper betror oss at han foretrekker rock framfor østerriksk ompa- ompa. Han er, som han selv sier, en «rock 'n' roller».

– Jeg har jobbet i kommunestyret i 20 år, og vi har bare tillatt bygging av mindre hoteller. Det liker turistene. De elsker Obergurgl fordi vi har klart å beholde intimiteten og vår egen sjel, sier han.

Litt senere, på ettermiddagens afterski, er stemningen på topp mens Gamper lirer av seg vitser og heftige gitarsoloer.

Fellesbadstue

Senere på kvelden tar vi eukalyptus- og rosmarinduftende badstu, for menn og kvinner samtidig, på Hotel Mühle. Det oppleves som litt anspent og uvant i starten, men blir litt mer avslappet etter hvert.

– En gang kom en naken tysk dame, fly forbanna, til resepsjonen for å klage på at tre påkledde russiske menn stirret på henne. Men fellesbadstue fungerer som regel problemfritt, forteller den unge hotelleieren, Magdalena Gstrein.

Hotellets middag i den gemyttlige restauranten holder høy klasse, med hjortefilet, knødel (en slags potetball) og delikat røykt skinke.

Og når værmeldingen for de neste to dagene lover intensiv sol fra klarblå himmel, er det ingen tvil om at vinterparadiset har alt – til og med merkverdig folketomme bakker.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!