Skijenter til topps

Carine Engebretsen (15) var en av mange jenter fra Heming som klatret på seg selvtillit i klatreveggen på Skøyen i helgen. I et jenteprosjekt blant Oslos unge skiløpere.

Skøyen: Det er gøy å klatre. Jeg får brukt en del muskler som jeg ikke bruker ellers, og så får jeg utfordret meg selv med nye tak og sånn, sier Carine.
Med egen klatrevegg i hagen så har Carine prøvd seg noen ganger før, men hun skulle ønske at hun fikk tid til å klatre mye mer.
Jeg elsker høyder og sånne type aktiviteter, sier Carine.
Føler du at du får noe igjen for klatringen i skisporet?
Hadde jeg klatret mer så hadde jeg nok fått mer igjen for det i skisporet. For man får bedre balanse, og blir sterkere i armer og rygg av å klatre, sier 15-åringen, som holder på med langrenn, skiskyting, fotball og dans.
Søndagens klatreseanse på Skøyen er en av tre årlige samlinger som skijentene i Oslo har. Aktive rennjenter i alderen 13-16 år (må ha deltatt i minst to kretsrenn) får tilbud om å være med.
Vi har tre samlinger i året. En med klatring, en padletur på Nesodden på sommeren og en måneskinnstur på ski om vinteren fra Bislingen til Oslo, forteller Hanne Toftdahl.
Sammen med Astrid Borgnes (en annen mamma i Heming) dro Hanne i gang dette prosjektet for fem-seks år siden. De søkte om midler fra skiforbundet, og har fått økonomisk støtte hvert år.
Hva var tanken bak dette?
Målet er å skape et miljø på tvers av klubbene i Oslo. Det handler også om å flytte egne grenser, og trene både styrke, koordinasjon og balanse, sier Toftdahl.
De unge jentene i Heming synes klatring er helt topp.
Det er moro fordi man kurerer høydeskrekk, og så lærer man at klatring er gøy, sier Pia Skyttersæter Iversen.
- Er det ikke litt skummelt, da?
Første gang er det litt ekkelt, sier Nora Anker-Rasch.
Er det vanskelig?
Ja, hvis man skal klatre over noen kuler på veggen, sier Pia.
Men moro er det.
Og så satser vi på å bli raskere til å gå på ski til vinteren, sier Camilla Brautaset.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.