RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skildrer det kinesiske samfunnet


 
 
Siri Hermansens nye soloprosjekt skildrer det kinesiske samfunnet i flere perspektiver. Utstillingen åpner 1.mai klokken 14.00 på Galleri Ram.

Siri Hermansens nye soloprosjekt, har bakgrunn i et artist in residence-opphold finansiert av OCA, som kunstneren hadde ved Platform Garanti i Chaochangdi Art District i Kina, høsten 2008.

Prosjektet skildrer de store endringsprosessene i det kinesiske samfunnet i flere perspektiver; politisk, kulturelt og økonomisk. Kunstneren belyser kontrasten mellom den voksende kapitalismens interesse for samtidskunst, og immigrantarbeideres kår som arbeidskraft for infrastrukturen rundt den nye kunstarenaen.

Flere former

Utstillingen består av en still-video, en videofilm, 27 foto, et karakteristisk lykkebringende pengetre, og en installasjon av sko til interaktiv bruk for utstillingens gjester.

Point of View er sammensatte historier fylt av paradokser, kontraster og, til tross for sin delvis dokumentære form, metavirkeligheter.

Det anerkjente galleriet Urs Meilles er åsted for tematikken. Galleriet formidler samfunnskritisk kinesisk kunst til en vestlig-orientert kunstelite. Gjennom film og foto gjøres vi kjent med miljøet rundt det prestisjefylte galleriet, og slås av mangelen på kontakt og kjennskap mellom de som arbeider inne i, og de som arbeider og tilrettelegger utenfor galleriet. Konkret skildres dette gjennom film, som observerer galleriet utenfra og inn, og innenfra og ut.

Som betraktere inviteres vi dermed til å oppleve begge ståstedene, og inntar en smugtittende posisjon overfor begge miljøer.

Kinesisk stemning

Siri Hermansens arbeider er stilistisk utpreget elegante, sensuelle, med vekt på lys og skygge-effekter, skarpe komposisjoner og saftige gjengivelser av tekstur og farge hentet frem og løftet opp fra hverdagslige motiver, som i denne utstillingens nærbilder av arbeidernes sengetepper.

Point of View som prosjekt har imidlertid en sterk selvreflekterende dimensjon, som handler om faren for estetisering av nød, som lett rammer den besøkende vestlige kunstneren som beveger seg utenfor Europa og Nord-Amerika.

Det etiske og det estetiske problemet flettes sammen også i metaopplevelsen ved å se stemningene fra galleriet i Kina puttet inn i vårt norske galleri.

Til Venezia

Siri Hermansens siste store prosjekt i Norge, var separatutstillingen Bipolar Horizon i Stenersen-museet i 2006. Hun har siden hatt en rekke visninger internasjonalt, og er i år invitert til deltakelse i bokpublikasjonen Northwave, med lansering og videovisning i Venezia 3. og 4. juni.

Priser fra kr. 15.000,-.

Utstillingen åpnes av generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere