RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skinnet bedrar


BRUK, IKKE KAST: Lakseskinn teriyaki
BRUK, IKKE KAST: Lakseskinn teriyaki
Er du ekstra frekk og en smule gjerrigknark, serverer du gjestene det som mange andre ville kastet.

Det er visst ikke bare jeg som som etterlyser større bruk av de utradisjonelle delene av våre populære fisker. Man kan for eksempel lese på regjeringen.no: "En alternativ måte å benytte biprodukter fra fisk på, er å studere fjerne lands matskikker. Nye marked for biprodukter til konsum finner vi i Østen. En nylig gjennomført undersøkelse avdekket stor interesse for torskehoder, torsketunger, kinnmedaljonger av torsk, torskemager, torskemelke, torskerygger, torskeskinn, laksehoder, buklist av laks, øreben, rygger og avskjær av laks og lakseskinn."

Lakseskinn er utbredt som råstoff til håndvesker og brilleetuier. Fritert som snacks tar dette en helt annen vending. Første gang jeg smakte det, var jeg veldig tilbakeholden. Men er ikke dette omtrent det samme som å skinnsteke fisk?

En lokal sushibar serverer gjerne sprøstekt lakseskinn som appetittvekker. Utradisjonelt, spennende og utrolig godt. Dette beviser at det faktisk ikke er noe på fisker eller dyr vi trenger å kaste: Beina koker vi kraft på, tarmer brukes til pølser og pels brukes til sofa. Naturen er fantastisk sånn.

Før fiskeskinnet brukes, må du forsikre deg om at det er fra en superfersk fisk. Og viktigst av alt er det å skrape skinnet. En god fiskeskrape kan være en bra investering, dra den mot skjellene slik at skinnet blir glatt. Litt av laksekjøttet kan godt sitte på.

Kjøper du en laksefilet med skinn, legger du den med skinnet ned. Ta en skarp kniv og før den over skinnet slik at noen millimeter med laksefett og kjøtt sitter igjen, da blir det mer å tygge på. Dette er perfekt snacks før laksemiddagen eller som et tilbehør. Teriyaki betyr for øvrig stekt med søt saus.

Og når du har servert gjestene skinn, kan du ta utfordringen et steg videre neste gang. Kjaker, hale, hode og buklist blir også bedre enn du tror!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere