Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skip o'hoi, for en mote!

– Den marine stilen har sine røtter i arbeidermoten, og har en hel del til felles med denimmoten, som er både folkelig og hipp, sier trendanalytiker Henrik Mattsson.
– Den marine stilen har sine røtter i arbeidermoten, og har en hel del til felles med denimmoten, som er både folkelig og hipp, sier trendanalytiker Henrik Mattsson. Foto: Foto: Istockphoto
Striper i blått, rødt og hvitt. Båthals og gulldetaljer. Sommeren blir ikke helt den samme uten marinemoten.

De bretonske stripene er tilbake i motebildet. Foto: Foto: Istockphoto

Søt, tulipanformet kjole med gullknapper fra Love/Nelly.com. Foto: Foto: Nelly.com

Røde herrechinos fra Asos gir den rette marinelooken. Foto: Foto: Asos

Håndvesken fra Tosca Blu er perfekt til marinemoten. Foto: Foto: Tosca Blu

Den sjømannsinspirerte moten har en historie som går langt tilbake i tiden. Midt på 1800-tallet ble det klassiske skipperantrekket skapt – med vide bukser og sjømannslue.

Antrekket sto for romantikk og eventyr. Senere har stilen blitt oppfattet som elegant og litt snobbete.

Ifølge trendanalytiker Henrik Mattsson er den marine moten et uttrykk for uniformen, en snillere variant av "combat and utility".

Seiling

På 1920-tallet kom Chanels sjømannsblazer med gullknapper. De vide seilerbuksene ble også populære. I 1935 utviklet Paul Sperry de første seilerskoene. Fra denne sporten kommer også seilerjakken som har blitt tolket på mange ulike måter av motehusene.

Først ute med fiskerstripene var motehuset Balenciaga. Jean Paul Gaultier er en annen designer som tidlig lanserte kolleksjoner preget av marin inspirasjon.

Phoebe Philo fra motehuset Celine er designeren som har gjenskapt stilen og gitt den en form som passer vår egen tid.

Røtter i arbeidermoten

Marinemoten kan skape gjenkjennelse og trygghet i en foranderlig verden. Dessuten lever stilen videre fordi de "rette" personene har hatt et godt øye til disse klærne.

Kunstneren Pablo Picasso ble for eksempel ofte sett i plagg med fiskerstriper.

– Den marine stilen har sine røtter i arbeidermoten, og har en hel del til felles med denimmoten, som er både folkelig og hipp.

– Med sin funksjonalitet, friskhet og nøytralitet passer marinemoten godt til vår skandinaviske mentalitet, sier Henrik Mattsson, som er trendanalytiker med særlig fokus på mote.

Kan tolkes forskjellig

Mattson forteller at den marine stilen kan tolkes på flere ulike måter, avhengig av hvor man befinner seg.

Den elegante Riviera-stilen med rødt, svart, hvitt, gull, store solbriller og feiende flotte solhatter skiller seg påtakelig fra den enklere, skandinaviske tolkningen med seilersko, bukser av chinos-typen og strikkegenser.

– Marinestilen kan tilpasses ulike tider, steder og mennesker, kommenterer Mattson.

Hipp og morsom

Den såkalte Newport-stilen med robuste tremøbler, stjerne- og flaggmønster, og fargene hvitt, blått og rødt, er interiørverdenens svar på marineklærne.

Gant og Lexington er to foretak som lager både interiørvarer og klær i denne stilen. Ralph Lauren og Tommy Hilfiger er amerikanske merker som står for en livsstil og en mote med sterk innflytelse fra friluftsliv og seiling.

– Men til tross for røtter langt tilbake i tiden, står egentlig ikke dagens marine mote for noe klassisk. I år liker vi marinestilen fordi den er hipp og morsom og går hjem i alle kretser, sier Henrik Mattson.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!