RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skipsdykkeren som ble saksehånd


Ikke kikk på nabo'n: Når flere ulike oppgaver blir prøvet samtidig, nytter det ikke å jukse. Den beste jobben gjøres ved god kontakt med egen modell.
Ikke kikk på nabo'n: Når flere ulike oppgaver blir prøvet samtidig, nytter det ikke å jukse. Den beste jobben gjøres ved god kontakt med egen modell.
Antonio Barbin (22) skulle gjøre militær karriére. Så fant han seg selv. Med saks.

GRØNLAND: – Dere kan starte ... nå!

Spenningen ligger tung i luften i eksamenslokalet på Grønland. Men i stedet for øredøvende stillhet er det nå det virkelig blir livlig. I et hjørne masseres shampo møysommelig inn i en hodebunn, ved en langvegg har de første krøllete lokkene allerede møtt gulvet.

– Er denne tegningen god?

En arbeidstegning møter en lærers kritiske blikk, og med noen blyantstrøk dømmes en skisse nedenom og hjem. Bedre lykke neste gang.

LES OGSÅ: Her får du hjelp mot eksamensnerver

Med styling i blodet

– Jeg har vel kanskje alltid visst at det var dette jeg skulle drive med.

Antonio Barbin kikker opp fra modellens ujevne hårtupper og smiler. 22-åringen fra Vestli med kroatiske aner vokste opp i morens frisørsalong, og fikk tidlig sansen for form og farge.

– En klipp er som et maleri. Man må finne ut hva slags lerrett modellen er, og la frisyren passe personligheten, sier han.

LES OGSÅ: Fattighuset fikk frisørbesøk

Lang vei mot drømmen

Den tidligere militærdykkeren og NOKAS-vekteren skulle likevel gå noen runder med seg selv før han havnet på rett hylle.

– Jeg gikk på Foss vidergående og kjente meg hjemme i det kreative miljøet. Jeg ville bli arkitekt, men kom ikke inn på høyskolen, forteller han.
I stedet ble det marinen. Skipsdykkerutdanningen.

– Jeg ville til luftforsvaret, men er for høy. Jeg får ikke plass i et jagerfly, smiler han.

LES OGSÅ: Menigmann trener med soldater

Intensivt studium

Frisørstudiet er virkelig heller ikke noe for alle. Hovedlærer Ruth Bakke advarer mot å tro at det holder å like å «ordne hår.»

– Man må ha et ønske om å lære. Alt kan ikke være perfekt med én gang, men det er et fag der feil synes veldig godt. Da må man tåle tilbakemeldinger, sier hun.

Raskt går det også: Det offentlige frisørstudiet starter på videregående skole, og går over to år. På Adam og Eva-skolen gjennomgås det samme pensumet på seks måneder.

– På denne tiden skal studentene gjennom teori om hårets oppbygning, kjemisk farge- og permanentteori, ulike føneteknikker, oppsett av hår, og de fire grunnformene. Det er først når man kan dette at det er mulig å være kreativ, formaner Bakke.

LES OGSÅ: Bestemann på BI

Offensivt modellsøk

Og kreativiteten får blomstre i flere former: Modellene hentes inn av studentene selv, og for noen er det enklere enn for andre.

– Jeg syntes det var frustrerende til å begynne med, forteller Antonio.

– Det å stå midt på torget med visittkort var litt kleint, og folk er ofte litt skeptiske. Men jeg er en pratsom type, og liker å gi av meg selv. Det gjør at folk blir mer positivt innstilt, sier han.

LES OGSÅ: Ville du giftet deg sånn?

Kreativt samarbeid

Til eksamensoppgavene har han sett etter modeller som allerede har tilnærmet like hårfasonger som han blir prøvet i. Da blir ikke overgangen så stor for dem. Men det hender han får seg en overraskelse:

– I en praksisperiode fikk jeg en kvinnelig kunde på nærmere 70 år. Hun hadde en rolig og dempet stil, men frisyreforslaget mitt bare lo hun av. I stedet for mine bølgete linjer ville hun ha assymmetri og skrå linjer. Jeg lot meg inspirere av 20-tallet. Til slutt ble hun kjempefin, forteller hårkunstneren.

LES OGSÅ: Dro i krigen med sykkel og ølbil

Barsk barbererdrøm

Etter eksamen og ferie venter to års læretid. Elevene må selv finne læreplass, men på sikt vil Antonio begynne for seg selv.

– Frisørsalonger blir fort veldig feminine. Jeg vil gjenopplive barbershop-konseptet, og ha min egen salong med en mer dempet stil. Jeg vil tilby knivbarbering i tradisjonelle barberstoler, og gjøre hele salongen til en møteplass, drømmer han.

Det lille ekstra skal også være på plass.

– Skjenkebevilgning hadde heller ikke vært dumt.

LES OGSÅ: Fikk ikke skjenkebevilling - måtte stenge

PS: Også sensorene var fornøyde. Antonios siste eksamensoppgave ble belønnet med karakteren 6

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere