*Nettavisen* Nyheter.

Skjellsettende smak

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: Foto: Tore Sandberg

Sommeren varer litt lenger med muslinger og musserende.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Tore Sandberg

Blåskjell er svært anvendelig sjømat, med smaksintensitet nok til å matche mange andre kraftige smaker uten å miste sin egen identitet.

Saftig smak

Denne kombinasjonen, karri og blåskjell, er en klassiker som er brukt utallig ganger, fordi den kraftige skalldyrsmaken fungerer så godt sammen med den komplekse kryddersmaken.

Når blåskjellene er riktig dampet, blir de saftige og fulle av smak, slik at de ikke trenges i bakgrunnen av den mektige, kryddervarme og rike sabayonnen.

Til blåskjell servert mer naturell, velger jeg ofte lette, friske og mineralske viner.

For eksempel er jeg veldig glad i Muscadet Sevre et Maine Sur Lie til hvitvinsdampede blåskjell. Men her blir denne vinen litt for lett og slank.

Ølelskere

Vi trenger mer fylde, og samtidig mer fruktighet, for å hamle opp med sausen. Naturlig nok er dette rieslingmat, forsøk gjerne en australsk variant fra Claire eller Eden Valley til en forandring.

Eller tenk helt annerledes! For den vedvarende og litt tunge munnfølelsen sausen gir, kan også renses opp med kullsyre, som effektivt gjenoppbygger balansen i munnhulen.

Det betyr at de øltørste fint kan finne flere egnede alternativer. En helt ordinær pils vil kunne glede mange, men sjelden gi store smaksopplevelser.

Litt morsommere er det nok å forsøke et hveteøl, som gjerne har både friskhet, mer smak og en litt mer kremet munnfølelse. Da finnes flere gode alternativer både i butikk og på vinmonopol.

Leskende cava

Et enda morsommere alternativ er å gå for musserende vin, og her trenger vi ikke finne fram champagnen.

15693 Dignitat Brut Nature, Cavas Masachs, Cava, Spania. Kr 98,90 (Testutvalg) er en frisk og leskende cava til en veldig fordelaktig pris.

Siden den er helt udosert (altså ikke tilsatt sukker), er den kanskje litt friskere i stilen enn hva en del er vant til. Men med gode sommertemperaturer og deilig mat som dette, blir opplevelsen leskende og forfriskende.

Blåskjellene kommer til sin rett, samtidig som vinen evner å friske opp etter sabayonnen.

Ønsker du å forenkle litt og heller lage ordinære dampede blåskjell, men smaksatt med karri og fløte, er det verdt å merke seg at denne vinen fremdeles vil stå godt ved lag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.